Toyota bespaart door liften uit te schakelen

Toyota, 's werelds grootste autoproducent, heeft twee van de acht liften in zijn hoofdkantoor in Tokio uitgeschakeld. Ook de airconditioning staat op een laag pitje. Het Japanse bedrijf wil besparen, aangezien de sterke yen een negatieve invloed heeft op de winstcijfers.
door
Kevin
Leestijd 1 min.

"Deze maatregelen zijn niet nieuw. Onze belangrijkste doelstelling is om onze werknemers bewust te maken van het dat Toyota er alles aan doet om de concurrentievermogen te verhogen door bescheiden te blijven en overbodige zaken weg te laten", verklaart een woordvoerder van de autoproducent aan de BBC. Daarnaast haalt de vertegenwoordiger aan dat Toyota deze acties ook onderneemt om het milieu te besparen.

Maar ook de sterke yen heeft waarschijnlijk iets te maken met de uitgeschakelde liften. Sinds premier Shinzo Abe heeft beslist om de munt te devalueren, schoot de winst van Toyota de hoogte in. De wagens werden zo goedkoper voor buitenlandse klanten. Sinds de Brexit zit de waarde van de yen in de lift, omdat veel investeerders nu inzetten op de Japanse munt.  Zo staat de yen momenteel op zijn hoogste pijl in twee jaar, wat maakt de buitenlandse opbrengsten lager zullen liggen eenmaal ze worden omgezet naar de yen.

Foto ANP / M. van Dijl