Touwtrekken rond horen van getuigen in impeachmentproces tegen Trump

Touwtrekken rond horen van getuigen in impeachmentproces tegen Trump

In de Amerikaanse Senaat zijn vanaf 19 uur Belgische tijd de zeven aanklagers weer aan zet in het impeachment-proces tegen de Republikeinse president Donald Trump. Achter de schermen is ondertussen een en ander aan het bewegen. Voor de tweede dag op rij zullen de zeven Democratische leden van het Huis van Afgevaardigden, die door het lagerhuis benoemd zijn, uitleggen waarom Trump wegens machtsmisbruik voor eigen politiek gewin en obstructie van het Congres zijn ambtswoning zou moeten adieu zeggen. Ook morgen mogen die "impeachmentmanagers" dit verder uitleggen. Vanaf zaterdag is het de beurt aan de verdediging van de president. Zij mogen ook maandag en dinsdag hun zeg doen. Beide partijen hebben over de drie dagen 24 uur spreektijd. Volgens CNN mogen de senatoren woensdag en donderdag vragen stellen.

Voor de Democraten zal vrijdag 31 januari een belangrijke procedurele dag zijn, nadat ze dinsdagavond de slag om het horen van getuigen en indienen van (nieuwe) documenten hadden verloren. Dan zal de Senaat daar vier uur over debatteren en stemmen. Als de Democratische oppositie in de Senaat opnieuw faalt, ligt de weg vrij naar een stemming over het al of niet vrijspreken van het staatshoofd.

CNN signaleerde vandaag dat drie Republikeinse senatoren eraan denken voor het horen van getuigen en het voorleggen van nieuwe bewijzen te stemmen. Gesteld dat alle 47 leden van de oppositie daar ook voor stemmen, is er nog steeds een vierde lid van de Grand Old Party nodig om aan een meerderheid van 51 te raken.

De nieuwszender vernam dat de bondgenoten van Trump ondertussen achter de schermen de weifelaars hard aan het bewerken zijn. De drie zijn ook niet van de minsten: Susan Collins, Lisa Murkowski en ex-presidentskandidaat Mitt Romney, die het in principe niet zo op zijn partijgenoot Trump begrepen heeft.

bron: Belga