Tour - Thomas De Gendt toont zich opnieuw

Tour - Thomas De Gendt toont zich opnieuw

Thomas De Gendt (Lotto Soudal) glipte andermaal mee in de ontsnapping van de dag, maar het leverde hem, buiten wat extra punten voor het klassement van de bergtrui, geen mooie ereplaats op. Hij finishte als 25e, op 5:42 van winnaar Izagirre. De Gendt sluit de Tour af met een ritoverwinning op de Mont Ventoux, zes dagen in de bollentrui en een tweede plaats in het klassement van die bergtrui met 130 punten, Majka telt er als winnaar 209. Met een 40e plaats is hij beste Belg in de eindstand. Voorts werd hij ook tweede na winnaar Sagan voor de Prijs van de Strijdlust. "Ik dacht nochtans dat het Alaphilippe, een Fransman zou worden", reageerde hij. "Is het Sagan? Mooi, daar kan ik mee leven. Hij is een sterk renner, een "straffe' coureur en verdient die prijs."

Voor de tweede dag op rij trok De Gendt mee in de aanval, reed hij zelfs even alleen op kop, maar het bracht hem geen nieuwe ereplaats. "Ik voelde me goed vanmorgen", zei hij, "dus trok ik mee in de aanval in die grote groep."

Een groep die steeds verder uitdunde en waar ook De Gendt lange tijd deel van uitmaakte. "Ik wilde graag meedoen voor een tweede overwinning, maar er zaten natuurlijk enkele sterke jongens bij." De Gendt verloor ook even de aansluiting bij de koplopers, maar keerde terug op de Col de la Ramaz en liet zelfs zijn medevluchters even achter om de 10 punten te grijpen op de top. "Ik had gewoon de pech dat het regende, in de afdalingen verloor ik telkens veel tijd, even zelfs een minuut, maar ik keerde terug en bergop stond ik wel mijn mannetje."

Lang zou hij evenwel niet voorop rijden. "De Joux-Plane is te steil voor mij en bovendien begon iedereen dan ook nog eens te demarreren, dus moest ik passen en reed ik op eigen tempo naar omhoog. Niet erg, mijn Tour was al meer dan geslaagd."

.

bron: Belga