Tour kleurt zwart-geel-rood

Tour kleurt zwart-geel-rood

Van 2001 is het geleden dat er zo veel Belgen aan Le Grand Départ verschenen. Een en ander heeft te maken met de aanwezigheid van Wanty-Groupe Gobert, dat als continentale ploeg een wildcard wist te versieren. Het team van Hilaire Van der Schueren is met vier stuks (Frederik Backaert, Thomas Degand, Guillaume Van Keirsbulck en Pieter Vanspeybrouck) hofleverancier, op gelijke hoogte met Lotto-Soudal.

Zes debutanten

Het gaat bij Wanty-Groupe Gobert allemaal om debutanten in de Tour, wat ook het geval is voor Dimitri Claeys (Cofidis) en Julien Vermote. Die laatste is samen met Philippe Gilbert de enige Belg in de selectie van QuickStep Floors. De Ardennees liet de Tour de voorbije jaren links liggen, maar is straks toch al toe aan zijn achtste deelname. Daarmee is Gilbert met voorsprong de meest ervaren landgenoot.

Niemand voor het klassement

Klassementsrenners zitten er niet tussen bij de Belgen, opportunisten des te meer. Sinds Jurgen Van den Broeck zijn gele droom heeft opgeborgen, is er geen enkele andere landgenoot opgestaan die aanspraak maakt op de top tien. Serge Pauwels was er met een dertiende plaats twee jaar geleden dicht bij, maar hij mikt eerder op ritwinst. «In 2015 had ik geluk met een vroege vlucht en namen we veel tijd, maar net zoals vorig jaar is het klassement geen ambitie», zegt de klimmer van Dimension Data. «Ik ga liever vol voor ritwinst.»

Ritwinst

Dat geldt ook voor Thomas De Gendt en Greg Van Avermaet, de twee ritwinnaars van de vorige editie. Ook Tiesj Benoot, Tim Wellens, Jan Bakelants en kersvers Belgisch kampioen Oliver Naesen zijn kanshebbers op etappewinst, al moeten de omstandigheden dan wel meezitten. Voor Jens Keukeleire, Jürgen Roelandts en Julien Vermote zit er waarschijnlijk niet meer in dan een rol als knecht.

Mogelijk dikt het aantal Belgen de komende dagen overigens nog aan, aangezien er een heleboel bovenaan de reservelijst staan. Dat is onder meer het geval voor Yves Lampaert, Jelle Wallays, Ben Hermans en Maarten Wynants.