Tour de France - Omar Fraile wint veertiende etappe, Geraint Thomas houdt geel

Tour de France - Omar Fraile wint veertiende etappe, Geraint Thomas houdt geel

Omar Fraile (Astana) heeft zaterdag de veertiende etappe in de 105e Tour de France gewonnen. Na 188 kilometer van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Mende liet de 28-jarige Spanjaard de Fransman Julian Alaphilippe en Jasper Stuyven achter zich. Stuyven deed een gooi naar de ritzege, maar werd op twee kilometer van de meet gegrepen. Rudy Mathys, in 1985 winnaar op de Champs Elysées, blijft zo de laatste Belgische ritwinaar op de nationale feestdag.

Geraint Thomas (Sky) behield de gele leiderstrui. De 32-jarige Welshman kwam in het gezelschap van zijn naaste belagers over de finish en behield zo 1:39 voorsprong op zijn Britse teamgenoot Chris Froome en 1:50 op de Nederlander Tom Dumoulin.

Voor Fraile is het de zesde profzege, de derde dit seizoen. In april won hij ritten in de Ronde van het Baskenland (2.BC) en de Ronde van Romandië (2.BC). Vorig jaar won hij ook al een rit in een grote ronde, toen was hij de beste in de elfde etappe van de Giro.

De vijftiende etappe biedt de vluchters zondag opnieuw kansen. De tocht van Millau naar Carcassonne is 181,5 kilometer lang. Onderweg moet er in volgorde één col van derde, één van tweede en één van eerste beklommen worden. Na de top van de Pic de Nore (12,3 km aan 6,3%) is het nog 41,5 kilometer dalen naar de aankomst.

.

bron: Belga