Tour 2019 start in Brussel

Tour 2019 start in Brussel

Het is de vijfde keer dat de Grand Départ in ons land plaatsvindt. Eerder was dat al eens het geval in 1958 (Brussel), 1975 (Charleroi), 2004 (Luik) en 2012 (Luik). Bij de laatste Belgische Tourstart in 2012 reed proloogwinnaar Fabian Cancellara (foto) in het geel door België. Philippe Gilbert hoopte toen de trui in eigen land te veroveren in de eerste rit in lijn naar Seraing, maar dat lukte niet. Ook in 2004 won de toen nog erg jonge Fabian Cancellara de proloog in Luik en reed hij in het geel door België. De laatste Belg die als leider door eigen land mocht rijden, was Jan Bakelants in 2013.

Beste reclame

«Zo'n Tourstart is de beste reclame voor een stad», reageerde Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). «Geen enkele reclamecampagne, hoe duur ook, kan hetzelfde effect genereren. Het is de investering van vijf miljoen euro dan ook zeker waard.» «Het is ongelooflijk dat de Tour in 2019 in Brussel start. Ik had dat helemaal niet verwacht», zei Eddy Merckx zelf. Tijdens de Tourstart in Brussel zal zijn eerste zege in de belangrijkste grote ronde herdacht worden.

«Er zullen zeker twee ritten in Brussel plaatsvinden», kon Brussels schepen van Sport Alain Courtois bevestigen. «Daarbij zal één tijdrit zijn en één rit in lijn. Zowel de tijdrit als de start- en aankomstplaats van de rit in lijn zal in Brussel zijn.»

Overmacht

Het was in 1969 al dertig jaar geleden dat met Sylvère Maes nog eens een Belg de Tour gewonnen had. Zo lang had ons land nog nooit moeten wachten. Merckx verpletterde dat jaar de tegenstand. Hij won zes ritten, het ploegenklassement, de groene trui, de bolletjestrui, de gele trui en had 17'54'' voorsprong op de tweede. En dat op 24-jarige leeftijd. Zelf zou hij die zege later als zijn mooiste wielerherinnering omschrijven. Hij won nog vier andere Rondes, maar nooit meer met zoveel overmacht.