Tories in Hogerhuis laten verzet tegen brexit-wet vallen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Conservatieve Partij van de Britse premier Boris Johnson laat haar verzet in het Hogerhuis tegen de wet die een 'no deal'-brexit moet uitsluiten, vallen. Johnson beet gisterenavond in het zand toen die wet werd goedgekeurd in het Lagerhuis en het ziet er nu naar uit dat de tekst dus ook door het Hogerhuis aangenomen zal worden. De Tories in het Hogerhuis hadden aangekondigd de behandeling van de wet te zullen blokkeren door te gaan filibusteren. Maar woensdagnacht raakte bekend dat de wet tegen vrijdagavond 18 uur (Belgische tijd) goedgekeurd moet geraken, waarna hij maandag finaal door het Lagerhuis kan worden aangenomen, vlak voor de werkzaamheden van het parlement voor vijf weken opgeschort worden. Als ook de Queen haar goedkeuring aan de wet hecht, zou in principe juridisch verhinderd moeten zijn dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie kan crashen.

Volgens de nieuwe wet kan een 'no deal' alleen maar als het Britse parlement daar expliciet mee instemt. Doet het dat niet, dan moet premier Johnson de Europese leiders volgende maand om nieuw brexit-uitstel verzoeken. Hij krijgt wel de kans om op de Europese top van 17 en 18 oktober een nieuw terugtrekkingsakkoord te sluiten, maar het ziet er niet naar uit dat dat zal gebeuren.

Het is niet duidelijk hoe het nu verder moet met de brexit. Het kabinet van Johnson kondigde donderdagochtend alvast een nieuwe speech van de premier aan waarin hij duidelijk zou moeten maken "voor welke vitale keuze ons land staat". Johnson zou volgens een woordvoerder weigeren om Europa om nieuw uitstel te vragen en Labour-leider Jeremy Corbyn ervan willen beschuldigen de Britten op een "laffe manier" nieuwe verkiezingen te ontzeggen.

Een motie van Johnson om het parlement te ontbinden en op 15 oktober vervroegde verkiezingen te houden, werd woensdag weggestemd door het Lagerhuis omdat de oppositie eerst de garantie wil hebben dat een 'no deal' vermeden is. De belangrijkste vraag lijkt nu te zijn wanneer Corbyn en Labour wél met nieuwe verkiezingen zullen instemmen: na de definitieve goedkeuring van de nieuwe wet, of later, bijvoorbeeld nadat de brexit opnieuw uitgesteld is. De oppositiepartij lijkt over die vraag intern verdeeld te zijn.

bron: Belga