Topideeën voor een topweekend

Heb je zin om dit weekend een stapje in de wereld te zetten, maar weet je niet waarheen? Hier zijn enkele ideetjes.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

UiT zonder UiTlaat

17/9

Wikimedia - Sergey Ashmarin

Mechelen – Mechelen pakt het slim aan: onder de noemer Uit zonder UiTlaat combineert het een autoloze zondag met een cultuurmarkt die het komend seizoen in de kijker zet. De binnenstad is volledig autovrij gemaakt en wordt één groot marktplein waarop Mechelse huizen als DE MAAN, het CC, het Filmhuis en de bib shoppende culturo's proberen te lokken. Maar ook organisaties rond duurzaamheid en mobiliteit krijgen er een plek, en tonen je hoe je minder of anders kunt consumeren. Vul je mandje met duurzame en/of cultuurproducten, en fiets vervolgens veilig naar huis.

B.I.G.

15/9

Foto Ulthima Thule

Gent – Als mens lijken wij bezeten door het idee van ‘groei' - alles lijkt erop gericht om steeds groter, sterker, krachtiger te worden. Maar is the sky wel the limit? Theatermaker Sven Ronsijn werkte eerder samen met muziekensemble Zefiro Torna aan het prachtige NERF en gaat voor B.I.G. een nieuwe samenwerking aan. Ultima Thule maakt figurentheater voor klein en groot dat ver afstaat van enige vorm van ‘poppenkast'. B.I.G. wordt een verhaal van één pop, maar ook de worsteling van ons allemaal.

Love at first sight

Nog t.e.m. 17/9

Foto Julie Cafmeyer

Antwerpen – Een aantal Antwerpse theaterhuizen slaat de handen in elkaar voor een festival waarop the next generation volop speelkansen krijgt. Love at first sight toont de spannende exploten van jonge theatermakers als Julie Cafmeyer (foto), Louis Janssens, Dounia Mahammed en een boel anderen. Al fietsend tussen de locaties pik je mee waar je zin in hebt en eindigen doe je met een glaasje in het festivalcentrum in de Arenbergschouwburg. Je theaterseizoen goed beginnen kan alvast op Love at first sight.

Havendag

17/9

Foto Vlaamse Havendag in Gent

Vlaanderen – Er bestaan weinig meer tot de verbeelding sprekende plekken dan de haven, de plaats waar andere landen en culturen binnenkomen en waar de geur en feel van het avontuur hangen. Zondag is dé kans om de Vlaamse havens eens te bezoeken, en in elke havenstad is er wel wat te doen. In Antwerpen krijg je een unieke kijk op de droogdokken, Gent toont je een sleepboot in actie, Oostende organiseert een wandeling door de haven en in Zeebrugge test je zelf via de vaarsimulator van de VDAB of je de juiste zeebenen hebt.

Brussels Design September

Nog t.e.m. 30/9

Foto R.V.

Brussel – De hoofdstad staat tot eind september volledig in het teken van design. Het programma dompelt je zowel onder in de Belgische als de internationale designwereld. Er komen dit jaar enkele iconische plaatsen bij. Het Hortamuseum pakt uit met meubels van de Spaanse designer Nacho Carbonell (foto) en Bozar toont werk van de Brusselse ontwerper Aldo Chale. De vijvers aan de Vismarkt krijgen met de installatie ‘Breathe' enkele kamperfoelieplanten, olivijnstenen en een heuse patio. Dit is de ideale plek om te genieten van je picknick en te keuvelen in de gefilterde openlucht.