Top tien lonkt voor Goffin

David Goffin (ATP 11) staat voor het eerst in zijn carrière in de kwartfinales van de Australian Open. De langverwachte top tien van de ATP-ranking komt nu erg dichtbij.
door
Belga
Leestijd 2 min.

In de achtste finales versloeg Goffin in de Rod Laver Arena Dominic Thiem (ATP 8), die hij vorig jaar ook al wipte in Melbourne. De Oostenrijker won de eerste set met 5-7, maar daarna stelde onze landgenoot orde op zaken. Met 7-6, 6-2 en 6-2 stoomde hij door naar winst én een ticket voor de kwartfinales, zijn beste prestatie ooit Down Under.

Goffin haalde in het verleden slechts één keer eerder de laatste acht op een grandslamtornooi. Op Roland Garros was dat, waar hij vorig jaar verloor van... Thiem. «Dit doet enorm veel deugd», glunderde Goffin na de wedstrijd. «De sleutel was dat ik echt goed heb opgeslagen. Daardoor kon ik in de match blijven. Vanaf de derde set kon ik dieper slaan en agressiever spelen en begon hij veel fouten te maken.»

In de kwartfinales wacht de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 15), die zelf afrekende met de Oezbeekse Djokovic-beul Denis Istomin (ATP 117). Op papier een haalbare kaart, al is Goffin op zijn hoede. «Grigor heeft er een opvallend begin van het seizoen opzitten», beseft de Luikenaar. «Hij won het hoog aangeschreven tornooi van Brisbane en tennist momenteel op een wolk.»

Los van een plaats bij de laatste vier, staat er voor Goffin ook een mogelijke plaats in de top tien van de ATP-ranking op het spel. Goffin staat al een hele tijd op de rand van die symbolische grens, die hij volgende maandag mogelijk als allereerste Belgische man ooit zal overschrijden. Zelf wil hij daar niet te veel aan denken.

«Ik ga proberen mij helemaal te concentreren op de match en niet bezig te zijn met de eventuele gevolgen», zegt Goffin, die virtueel al over Tomas Berdych naar de tiende plaats is gewipt. Naast Dimitrov zijn met Jo-Wilfried Tsonga (ATP 12) en Roger Federer (ATP 17) wel nog twee lager gerangschikte spelers in de running die hem in principe nog kunnen voorbijsteken.