Toots Thielemans "Een humanist en een muzikaal genie"

Toots Thielemans "Een humanist en een muzikaal genie"

Een uur voor de uitvaartplechtigheid van Jean "Toots" Thielemans moet beginnen is het àl Toots wat de klok slaat op het kerkplein van de Waals-Brusselse gemeente Terhulpen. Achter dranghekken staan al tientallen mensen te kijken naar het grote scherm waarop de kerplechtigheid vanuit de Sint-Niklaaskerk ernaast zal worden vertoond. Er worden foto's van Toots getoond en uit de boxen schallen onophoudelijk zijn instrumentale hits met zijn 'mondmuziekske'. Op het terras van bistro "Le Tea Me" zit Lou De Prijck (70) achter een kop koffie herinneringen op te halen voor de talrijk aanwezige tv-ploegen. "Ja, ik kende Toots goed", zegt De Prijck, die speciaal vanuit zijn woonplaats Pataya in Thailand is overgevloegen om zijn vriend uit te wuiven. "Ik heb met Toots samengewerkt voor mijn platen met Two Men Sound en Viktor Laszlo.... Toots zal ik me blijven herinneren als een humanist, nen echte Brusseleir en een muzikaal genie."

Jean "Toots" Thielemans woonde al meer dan 20 jaar in Terhulpen en was er zelfs al tot ereburger benoemd omwille van zijn lange muzikale carrière. Thielemans maakte van het eenvoudige muziekinstrument mondharmonica een volwaardig jazzinstrument en had een herkenbare sound waarmee hij de hele wereld veroverde. Zijn signature tune zal wel altijd het nummer "Bluesette" blijven. Hij was ook een veelgevraagd sessiemuzikant en componeerde muziek voor films (Midnight Cowboy, Turks Fruit), tv series (Sesame Street, Baantjer en Witse) en publliciteitscampagnes (Old Spice).

Hij trad op met grote muziekvedetten in de States (van Charlie Parker, Chet Baker en Quincy Jones tot Billy Joel en Paul Simon) en werd ook Amerikaans staatsburger, maar zonder zijn Brusselse herkomst te verloochenen. Hij was een fiere "ket" en stak nooit weg dat hij in een café in de Brusselse volkswijk de Marollen opgroeide. Omwille van zijn wereldwijde carrière kreeg hij in ons land van de koning de titel van baron. Hij stierf in zijn slaap vorige maandag. Hij werd 94 jaar.

bron: Belga