Toon Aerts wil strijd aangaan met MVDP: "Ronse en Namen geven me hoop"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Samen met Eli Iserbyt profileert Toon Aerts zich als grote uitdager om Mathieu van der Poel zondag van de wereldtitel veldrijden te houden. De Kempenaar is bovendien de enige Belg die de Nederlandse topfavoriet dit seizoen al eens van de overwinning kon houden. "België is nog altijd het sterkste veldritland", zegt Aerts. "En dan moeten we ook voor het hoogste gaan." Mathieu van der Poel is de absolute topfavoriet voor de wereldtitel zondag in het Zwitserse Dubendorf. Ook uitdager Toon Aerts schuift de favorietenrol door naar de Nederlander, maar hij legt zich niet neer bij een derde wereldtitel voor Van der Poel. "Omdat we zo'n uitgesproken topfavoriet hebben, zijn de ploegbelangen groter dan de individuele belangen", aldus Aerts. "Als het tactisch wordt, moeten we proberen een Belg te laten winnen."

Aerts is ook de enige renner die Van der Poel dit seizoen al van de overwinning heeft kunnen houden door in Ronse te zegevieren. En in Namen kon hij tot zijn pijnlijke val lang gelijke tred houden met de Nederlander. "We zitten met een selectie Belgen die iets kan doen. En we zijn nog altijd het sterkste veldritland en daarom moeten we voor het hoogste gaan. Maar het kan dat na één ronde dat plan al van tafel wordt geveegd en dat we nog met twee medailles naar huis gaan, maar in eerste instantie moeten we toch proberen om de koers te winnen."

Toon Aerts voelt dat hij ook weer in zijn beste vorm verkeert na een ribbreuk, waardoor hij in de kerstperiode enkele crossen noodgedwongen moest overslaan. "Ik denk niet dat ik frisser zal zijn dan de rest. Anderen hebben ook niet zo veel wedstrijden gereden de laatste weken. Iedereen zal dus terug redelijk fris zijn. Maar ik heb echt wel specifiek getraind om vanaf nu nog goed te zijn. Het Belgische kampioenschap en de wereldbeker in Hoogerheide waren goede wedstrijden om beter te worden. Maar nu kan ik niet meer verbeteren. Het is tijd voor uitslagen."

Vorig jaar stond Aerts met een bronzen medaille voor het eerst in zijn profcarrière op een WK-podium. "Dat smaakt naar meer", zegt hij. "Elke renner dagdroomt over de regenboogtrui. In de zomer zijn er momenten waarop ik denk: 'Kan ik ooit wereldkampioen worden?' Maar dan kom je eind oktober Mathieu terug tegen in de cross en dan vervagen die dromen snel. Zo'n zege als in Ronse, daar ga ik nog lang over vertellen. Omdat ik daar Mathieu van der Poel toch eens heb kunnen kloppen. Momenten als Ronse en Namen geven me ook wel stille hoop. Als Mathieu iets voor heeft, dan hoop ik dat ik een goede dag heb om die plaats in te nemen."

Ook een figuur als Wout van Aert in de Belgische ploeg is belangrijk volgens Aerts. "Hij is iemand waarop je kan terugvallen. Met zijn ervaring brengt hij rust en zorgt hij ervoor dat iedereen kalm blijft en geen zotte toeren gaat doen door de stress."

bron: Belga