Toon Aerts sprint naar winst

Toon Aerts sprint naar winst

Belgisch kampioen Toon Aerts (Telenet Fidea Lions) heeft zaterdag de Soudal GP Leuven op zijn palmares geschreven. Na een bijzonder spannende en tactische wedstrijd klopte hij Tom Meeusen (Corendon-Circus) in de sprint. Lars van der Haar, een ploegmaat van Aerts, werd derde. De voorlaatste veldrit van het seizoen aan het militair domein in Heverlee kreeg ondanks de lenteprik en de afwezigheid van wereldkampioen Mathieu van der Poel en Wout van Aert een wedstrijdverloop vol positiewissels om duimen en vingers bij af te likken.

Beginnen deed die met een solo van Michael Vanthourenhout, die bijna een halve wedstrijd aan de leiding reed, op de hielen gezeten door een ruime groep waarin de renners van Pauwels Sauzen-Vastgoedservice en Telenet Fidea Lions de handen in elkaar sloegen. Het was Aerts zelf die in de vierde van tien ronden de laatste kloof dichtte en zo een kopgroep van vier deed ontstaan, met ook nog Lars van der Haar en Laurens Sweeck.

In de tweede wedstrijdhelft kwamen ook Tom Meeusen en Jim Aernouts nog aansluiten, na bijna driekwart wedstrijd achtervolgen. Bij het ingaan van de voorlaatste ronde trok Aerts ten aanval. Sweeck wou reageren, maar brak daarbij zijn ketting en zou ontgoocheld de wedstrijd moeten verlaten.

Meeusen en Aernouts moesten door de tempoversnelling aanvankelijk afhaken, maar bij het ingaan van de slotronde reden ze weer aan de leiding. Vanthourenhout dichtte de kloof, met in z'n wiel de Telenet Fidea-ploegmaats van Aernouts. Meeusen ging daarop weer versnellen op het wasbord. En de enige die hem toen nog kon remonteren, was de Belgische kampioen.

Wat volgde, was een sprint op de power op een licht oplopende aankomst. Aerts ging die als eerste aan, de intrinsiek snellere Meeusen probeerde uit het wiel te komen, maar moest zich weer in het zadel ploffen en met plek twee tevreden zijn. In de sprint voor de derde podiumplaats klopte Van der Haar een fel ontgoochelde Vanthourenhout. Aernouts werd vijfde.

bron: Belga