'Too Naked for the Nazis' is de vreemdste boektitel van het jaar

'Too Naked for the Nazis' is de vreemdste boektitel van het jaar

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door The Bookseller Magazine. Het werk van Alan Stafford, dat de auteur zelf instuurde voor de prijs, haalde het zeer nipt van 'Reading from Behind: A Cultural History of the Anus' ('Lezen via de achterdeur: een culturele geschiedenis van de anus'). De winnaar haalde het met 24,8% van de stemmen, de nummer twee kreeg 24,3% van het publiek achter zich. Naast de eer krijgt Stafford een "redelijk goede fles wijn."

Stafford is in de wolken met de prijs. "Een goede titel zegt niet enkel tegen het publiek wat het onderwerp is, soms brengt het de auteur ook op het goede spoor. 'Too Naked for the Nazis' duidt de kerngebeurtenis in mijn boek aan, wanneer een drietal Egyptische vau­de­vil­lis­ten de toorn van nazi's ontketenen door hun harige benen te tonen. Pas toen de titel een gespreksonderwerp werd, begon ik het boek meer en meer te appreciëren", getuigt Stafford aan BBC.

Ook organisator Horace Bent is uitzinnig over de nipte overwinning.  "'Too Naked for the Nazis' is de perfecte winnaar van de Diagram-prijs. De voorliefde voor naakt van onze stemmers, die al sinds de eerste uitreiking (toen won 'Proceedings of the Second International Workshop on Nude Mice', ofwel 'Het verloop van de tweede international workshop rond naakte muizen') duidelijk is, wordt gecombineerd met interesse in het Derde Rijk (in 2007 won 'How Green were the Nazis', ofwel 'Hoe groen waren de nazi's?'). Meneer Stafford bracht deze twee elementen samen in een onweerstaanbare verpakking", aldus Bent.

Andere opmerkelijke deelnemers dit jaar waren 'Transvestite Vampire Biker Nuns from Outer Space: A Consideration of Cult Film' en 'Soviet Bus Stops', een boek met bushaltes in de voormalige Sovjet-Unie.