Toetanchamons dodenmasker oorspronkelijk voor Nefertiti

Het wereldberoemde gouden masker van de Egyptische farao Toetanchamon zou in werkelijkheid op maat gemaakt zijn van een vrouw. Meer nog, het dodenmasker zou toebehoren aan koningin Nefertiti. Met die archeologische sensatie kwam de Britse Egyptoloog en historicus Nicholas Reeves op de proppen.
door
Charlotte
Leestijd 1 min.

Toetanchamons masker is in oorspronkelijk een familiejuweel van zijn (stief)moeder Nefertiti, zo beweert Reeves. Volgens zijn analyse van de inscriptie op het masker is de naam van Toetanchamon over een andere naam geschreven, meer bepaald van Nefertiti. De legendarische koningin werd volgens hem na haar dood ‘gedegradeerd' zodat het masker naar Toetanchamon ging. Daarom is het juweel afgewerkt volgens de gelaatstrekken van de farao.

Momenteel onderzoekt Nicholas Reeves de graftombe van Toetanchamon, begraven in de 14e eeuw voor Christus in de Vallei der Koningen in Luxor. Nieuwe analyses met radarapparatuur wijzen intussen sterk op de aanwezigheid van geheime ruimtes achter de muren van de graftombe. Reeves is ervan overtuigd dat in één van de verzegelde kamers koningin Nefertiti begraven ligt. Waarschijnlijk is ze door de turbulente familiegeschiedenis als ‘gewone' koningin begraven en heeft ze haar masker postuum moeten afstaan aan haar opvolger.

De ontdekking van Nefertiti's stoffelijke resten zou volgens de wetenschappers nieuw licht moeten werpen op een van de meest woelige periodes uit de geschiedenis van het Oude Egypte. Het kan evenwel nog maanden duren voor de resultaten van dit nieuwe onderzoek bekend raken.

Foto Belga / Khaled Desouki