Toestand Fabio Jakobsen na crash "ernstig, maar stabiel"

Toestand Fabio Jakobsen na crash "ernstig, maar stabiel"

Veel zekerheid is er nog niet. De directeur van het Wojewódzki Szpital in Katowice, waar Jakobsen momenteel verblijft, liet weten dat er nog veel onduidelijkheid is. Hij zei dat Jakobsen een operatie aan het gezicht moet ondergaan. Eerder gaf een in de ronde actieve arts aan dat de toestand van Jakobsen levensbedreigend is. Dat was voor hij in het ziekenhuis uitgebreid kon worden onderzocht.

Deceuninck-Quick-Step, de Belgische ploeg van Jakobsen, zei in een eerdere verklaring: "Onze gebeden en gedachten zijn bij Fabio. We danken iedereen uit de grond van ons hart voor al het medeleven." In de loop van woensdagnacht kwam er uiteindelijk voorzichtig goed nieuws: "De situatie van Fabio Jakobsen is ernstig, maar op dit moment is hij stabiel. Tot nog toe werd er geen hersenletsel of schade aan de wervelkolom vastgesteld. Door de ernst van zijn verschillende verwondingen wordt hij wel in een kunstmatige coma gehouden en op de voet gevolgd door het Wojewódzki Szpital in Katowice."

https://twitter.com/deceuninck_qst/status/1291134453679558663

"Deze man moet de gevangenis in"

Zowel de organisatie van de Ronde van Polen als de Internationale Wielerunie UCI heeft Dylan Groenewegen inmiddels als schuldige voor de crash aangewezen. De ritzege werd hem ontnomen en hij werd uit de wedstrijd gezet, de UCI stelt een onderzoek in. Jumbo-Visma, de ploeg van de Nederlander, heeft inmiddels excuses aangeboden.

Bij de valpartij waren meerdere renners en een official betrokken. Ook Groenewegen raakte uit balans en kwam vallend over de finish. De meeste bij het incident betrokken renners zijn ook naar het ziekenhuis, voor zover bekend is hun situatie niet zorgwekkend.

Het incident lokte veel woedende en emotionele reacties uit. Ploegbaas Patrick Lefevere van Deceuninck-Quick-Step haalde het hardst uit naar Groenewegen. "Deze man moet de gevangenis in. Ik stap naar de rechter. Dit soort criminele gedrag mag niet meer voorkomen in het peloton."