Toegevoegde waarde Belgische havens nagenoeg stabiel

De Belgische havens waren in 2016 verantwoordelijk voor een directe toegevoegde waarde van 18,1 miljard euro, wat nagenoeg hetzelfde is als het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank van België die woensdag voorgesteld werden door gouverneur Jan Smets in Zeebrugge. De toegevoegde waarde van de Belgische havens kwam uit 18,08 miljard euro. Dat is een daling van amper 0,2 procent tegenover 2015. Dat cijfer maakt ongeveer 4,3 procent uit van het bruto binnenlands product.

Antwerpen deed het een procentje minder goed wat meteen doorweegt in de cijfers want de Haven van Antwerpen weegt met 10,8 miljard euro toegevoegde waarde het zwaarste door in de cijfers. De daling kwam er door een terugval in de chemische sector. Dat mincijfer werd grotendeels gecompenseerd door een stijging in andere havens, zoals Gent, Zeebrugge en Luik. In tonnage was er wel een pluscijfer voor Antwerpen, namelijk van 208,4 miljoen ton naar 214,2 miljoen ton, al was de stijging een pak scherper in Gent (+10,4 procent) en Oostende (+13,1 procent)

De werkgelegenheid kende een kleine stijging tot 252.537 voltijdse equivalenten, direct en indirect. Dat zijn er ruim 1.000 meer dan in 2016. Nog positief is dat de investeringen in de Belgische havens werden opgetrokken van 4.054 miljoen euro in 2015 tot 4.596 miljoen euro in 2016.

Het is de eerste keer dat de cijfers zijn voorgesteld in Zeebrugge en dus had gouverneur Jan Smets heel wat aandacht voor Zeebrugge en Oostende, zeker in het kader van de nakende Brexit. De Nationale Bank zag in Zeebrugge vooral de invloed van de recordcijfers in wagenafhandeling. Zeebrugge is wereldleider op het vlak van wagenafhandeling en -verscheping. In Oostende merkte Smets de invloed op van de positie als hub voor alles wat te maken heeft met de offshore-industrie.

Ondanks enkele grote uitdagingen, zoals de nakende Brexit en de Amerikaanse drang naar protectionisme, gelooft de Nationale Bank dat de toegevoegde waarde van de havens een belangrijke bijdrage zal blijven leveren aan het bruto binnenlands product.

bron: Belga