Tips voor trips in 2016

Tips voor trips in 2016

Botswana

Koppeltjes kunnen hun hart ophalen op de dromerige Zibandianja Lagoon in Linyanti, rasechte avonturiers kunnen paardrijden in het prachtige Mashatu Game reservaat en wildlife-liefhebbers kunnen olifanten of meerkatten spotten in de vele natuurparken. Botswana is een van de weinige Afrikaanse landen die de natuur respecteert en beschermt dankzij een doelgericht politiek beleid. Toch laten heel wat reizigers dit Afrikaanse land – onterecht – links liggen. Dit jaar viert het zijn 50 jaar onafhankelijkheid en ondertussen heeft het zich kunnen ontwikkelen tot een van de meest progressieve en inspirerende landen op het continent.

Japan

Uilen aaien op café, whiskey degusteren met pinguins als toeschouwer, brood in blik kopen in automaten... Het kan enkel in Japan! Het verschil tussen het futuristische Tokio en het platteland kan haast niet groter zijn. Wie wil ontsnappen aan de voortdurende drukte in de stad, kan zich via de befaamde kogeltreinen verschansen in de ongerepte Japanse natuur, met het bamboewoud, de Fuji-vulkaan, de warmwaterbronnen en de nationale parken. In 2020 organiseert Japan de Olympische Spelen en de olympische koorts is al meteen voelbaar. De regering stelt alles in het werk om de deelnemende steden van hun beste kant te laten zien. Wie Tokio niet in stellingen wil zien staan, boekt beter zo snel mogelijk een vliegtuigticket.

Wroclaw, Polen

Wroclaw mag ons eigen Bergen opvolgen als Europese Culturele Hoofdstad. De Raad van de Europese Unie verkoos deze Poolse stad boven vier andere kandidaten: Warschau, Lublin, Katowice en Gdansk. Het hele jaar lang gaat de stad haar culturele rijkdom tonen, en dat is er heel wat aangezien de historische hoofdstad van Silezië zich door de eeuwen heen op een kruispunt van verschillende staten en culturen bevond. Daardoor zijn onder meer de invloeden van Oostenrijk, Pruisen en Bohemen (Tsjechië) heel duidelijk voelbaar. Er staan dit jaar zo'n vierhonderd projecten en bijna duizend artistieke evenementen op het programma. Het startschot van deze culturele hoogmis wordt op 15 januari gegeven.

Uruguay

Het kleine Uruguay moet opboksen tegen de mastodonten Brazilië en Argentinië als buurland en weet daarom jaarlijks niet meer dan drie miljoen buitenlandse toeristen te lokken. Het land wil uit die underdogpositie geraken en lijkt daarin te slagen. Hoofdstad Montevideo is een van de meest veilige steden in Zuid-Amerika. Het land is klein genoeg zodat je alles kan zien op twee weken tijd en groot genoeg om je niet de vervelen. En dat zal je zeker niet doen met mooie koloniale steden, prachtige stranden en landelijke estancias. Een absolute must is La Mano de Punta del Este, het reusachtige hand dat uit het zand oprijst, een kunstwerk van de Chileense kunstenaar Mario Irarrázabal aan Brava Beach in het het vakantieoord Punta del Este.

 

Groenland

Als je helemaal wil ontsnappen aan de drukte en nood hebt aan verfrissing, is Groenland een echte aanrader. Het grootste eiland ter wereld is een waar poolparadijs. Je kan er walvissen, walrussen, robben en zeehonden spotten, een ritje maken op een hondenslee en mee dansen met de Noorderlicht-dans. In maart zal het land de Arctische Winterspelen organiseren, een van de grootste evenementen in zijn soort, net zoals een festival van muziek, voeding en dans.