Tips van een opgeruimd persoon

Tips van een opgeruimd persoon

1. Nooit een spoor achterlaten

Of je nou net aan de keukentafel hebt gewerkt of thuiskomt van werk of school, zorg dat je je sporen meteen wist. Ruim dus je laptop op als je klaar bent met werken en hang je jas bij thuiskomst netjes op. Houd deze regel aan voor alles wat je doet, van koken tot iets uit je kast pakken. Als je te lang wacht met opruimen, is de kans groot dat je er geen zin meer in hebt. Ook wordt de drempel om op te ruimen dan een stuk hoger. Zonde, want als je het meteen had gedaan, was het zo klaar.

2. Regelmatig dingen weggooien

Hoe minder spullen je hebt, hoe minder tijd en energie je hoeft te besteden aan opruimen. Een slimme manier om erachter te komen of je iets wel nodig hebt, is door je af te vragen of je het in het afgelopen jaar wel eens hebt gebruikt. Zo niet, dan kun je het net zo goed weggooien of weggeven. Twijfel je? Stop het dan in een doos met andere twijfelgevallen. Schrijf op de buitenkant de datum waarop je deze doos hebt gevuld. Een jaar later kijk je nog eens naar deze spullen. Alles wat je niet hebt gebruikt en ook niet hebt gemist, doe je weg. Om te voorkomen dat je huis zich ondertussen met nog meer spullen vult, kun je de ‘één erin = één eruit'-regel toepassen. Bij elke nieuwe aankoop die je doet, doe je ook iets weg.

3. Geef alle spullen een vaste plek

Het fijne aan je spullen een vaste plek geven, is dat je minder hoeft na te denken waar je alles laat. Hierdoor gaat opruimen als vanzelf. Eigenlijk kun je voor alles wel een vaste plek bedenken, van je sleutels tot je schoenen en van je kookboeken tot je stofzuiger. Niet alleen ben je zo sneller klaar met opruimen, je vergeet ook minder snel waar je iets hebt gelaten. En als je iets kwijt bent, weet je meteen waar je het zoeken moet.

4. Een vast moment prikken

Is opruimen niet je sterkste punt? Prik dan een vast moment om op te ruimen. Hierdoor wordt het vanzelf een gewoonte en kost het steeds minder moeite om te doen. Je creëert het snelst een nieuwe gewoonte door het achter een al bestaande gewoonte te plakken. Ruim bijvoorbeeld op als je klaar bent met eten of vlak voordat je naar bed gaat. Je zult zien dat je er na een tijdje niet meer over na hoeft te denken en automatisch begint met opruimen.

5. Elke dag een beetje doen

Het belangrijkste geheim van een opgeruimd persoon is elke dag een klein beetje doen. Wacht dus niet totdat er geen ontkomen meer aan is en je het hele weekend moet opruimen, maar zorg dat je er elke dag een paar minuten tijd voor maakt. Door iedere dag een beetje te doen, verzet je zonder dat je het doorhebt een hele berg werk

Bron: Metro Nederland