Tips en tricks voor een budget wereldreis

Tips en tricks voor een budget wereldreis

Wees niet verlegen

Iedereen heeft talenten. Als de jouwe bestaat uit gitaar spelen, zingen, lekkere chocoladecake maken, verhalen vertellen, websites bouwen of foto's maken, is de kans groot dat je zal kunnen reizen zonder te moeten betalen voor een dak boven je hoofd. In Brazilië hebben we veel reizigers ontmoet die overnachtten in hostels in ruil voor hulp in de keuken, kleine klussen of optredens voor de andere gasten van de herberg. Zelf konden we logeren bij hostels aan wie we onze "fotodiensten" hadden. Het belangrijkste is om te geloven in je capaciteiten en het te durven vragen.

Maak vriendjes

In Latijns-Amerika zal je vaak een praatje slaan met een onbekende op straat. Men waardeert hier informele en spontane contacten. Als je dan zegt dat je komt uit het land van de Rode Duivels, die in Brazilië in hoog aanzien staan, krijg je meteen een sympathieke omhelzing. We maken van deze gelegenheid vaak gebruik om aan onze gesprekspartners te vragen waar ze het liefst gaan eten, waar hun lievelingscafés zijn en welke bezienswaardigheden een bezoek waard zijn. Door de lokale tips te volgen, belasten we minimaal ons budget en vergroten we de kans om plekjes buiten de platgetreden paden te bezoeken.

Reis tijdens het laagseizoen

Als je de mogelijkheid hebt om te reizen buiten de vakantieperiode, moet je deze kans met beide handen grijpen. Zo kan je een betere prijs scoren voor je accommodatie, transport, gegidste rondleidingen of souvenirs. Door de massa's toeristen te vermijden, kan je in je uppie genieten van de natuur en van een rustig museumbezoek.

Breng een tent mee

Tijdens het reizen sleuren we altijd een tent mee. Zo kunnen we bijna overal en zo lang als we het wensen, logeren. Natuurlijk verkies je een pittoreske camping midden in de natuur, wij ook, maar een tent in de stad neerzetten gaat ook. We hebben al parken, privé tuinen en terrassen als kampeerterrein gebruikt. Onvergetelijke en goedkope nachtverblijven: check.

Stop & go!

We hadden al heel wat ervaring met liften in Europa en in het Midden Oosten, maar nu proberen we het af en toe ook uit in Zuid-Amerika. Meestal spreken we mensen aan op tankstations en volgen we ons buikgevoel voor we in een auto stappen. En eerlijk: meerijden met vreemde mensen is steevast een verrijkende ervaring. Het is de ideale manier om aardige mensen te leren kennen en om informatie over lokale plekjes te ontfutselen. Als je zelf een rit wil scoren, raden we aan om er niet uit te zien als een seriemoordenaar. Een grote rugzak, een oprechte glimlach en een bril - echt, we hebben het getest - zullen je wachttijd vast en zeker verkorten. Om een goed vertrekpunt te vinden, kan je beroep doen op de app Hitchwiki.

 

Lees het vorige bericht || Lees het volgende bericht


In samenwerking met Joker