Tijdrit zal beslissen over ereplaatsen

Tijdrit zal beslissen over ereplaatsen

In de Tour wacht het peloton vandaag een laatste zware proef, althans toch voor de renners die er nog alle belang bij hebben om een goed klassement te rijden of voor diegenen die hun zinnen hebben gezet op de dagzege. Voor de anderen wordt het zaak om te finishen binnen tijd waarna hen vandaag de verplaatsing met het vliegtuig wacht van Pau richting Parijs. Tourbaas Christian Prudhomme pakte in deze Tour de France niet echt uit met veel kilometers tegen de klok. Er was de ploegentijdrit op dag drie en vandaag pas staat de eerste individuele chrono op het programma, 31 kilometer, in Frans Baskenland. Het is geen tijdrit voor 'rouleurs', maar eerder voor jongens die ook bergop goed uit de voeten kunnen.

De start ligt in Saint-Pée-sur-Nivelle, de finish 31 km later in Espelette. "Het gaat voortdurend op en neer", aldus parcoursbouwer Thierry Gouvenou, "het is moeilijk om in het ritme te komen en de klimmetjes zijn vrij steil waarna telkens een vrij technische afdaling volgt. Kortom, er kunnen hier best nog wel stevige verschillen gemaakt worden, want deze chrono is veel lastiger dan die van vorig jaar in Marseille." Bovendien ligt op het eind nog een bijzonder stevige helling: de Col de Pinodieta is weliswaar slechts 900 meter lang, maar wel gemiddeld 10,2 procent, met zelfs een stukje van 21 procent.

Geraint Thomas moet al veel pech kennen onderweg of een stevige offday om uit het geel gereden te worden. Met 2:05 op Tom Dumoulin bouwde hij een geruststellende voorsprong op. Spanning moeten we op dat vlak niet meteen verwachten. Wel wordt de strijd om plek twee en drie nog boeiend om te volgen. Primoz Roglic verwees Chris Froome vrijdag naar plek vier. Hij staat nu derde op 2:24, slechts 19 tellen van tijdritspecialist Tom Dumoulin. Froome staat op 2:37, 13 seconden achter de Sloveen. Wil hij nog op het eindpodium dan zal de viervoudige Tourwinnaar stevig uit zijn pijp moeten komen.

bron: Belga