Tijdens ochtendspits is fietser het snelst

Tijdens ochtendspits is fietser het snelst

De teams vertrokken rond 8 uur vanuit de rand van Gent (Wetteren, Melle, Destelbergen), Brussel (Tervuren, Jezus-Eik, Asse) en Antwerpen (Boechout, Aartselaar) naar respectievelijk de Stadshal, het Beursplein en de Grote Markt. De fiets kwam vanuit alle vertreklocaties als eerste aan. Alleen vanuit Boechout naar Antwerpen haalde de combinatie plooifiets en openbaar vervoer het.

Betrouwbaarder

De Fietsersbond organiseerde in oktober vorig jaar ook al eens een woon-werkwedstrijd in Brussel. Ook toen bleek de fiets - zeker tijdens de spits - het meest effectieve vervoersmiddel voor korte (tot 5 kilometer) en voor middellange afstand (tot 15 kilometer). "De fiets is niet alleen sneller maar ook en vooral betrouwbaarder dan andere verplaatsingsmiddelen", aldus de Fietsersbond. "Het openbaar vervoer heeft vaak last van vertragingen tijdens de spitsuren. En ook het autoverkeer loopt tijdens de spits vast bij het minste probleem."

De afstand van Wetteren naar de Gentse Stadshal bedraagt 18 kilometer, en ook daar trok de fiets vlotjes aan het langste eind. De auto deed 52 minuten over het traject, tegenover 38 minuten voor de fiets. De Fietsersbond hamert nog eens op de nood aan investeringen in veilige fietsverbindingen en vraagt de overheden om zowel school- als werkomgevingen fietsveilig te maken.