"Tijdens grand débat geen nood aan betogingen"

"Tijdens grand débat geen nood aan betogingen"

De Franse minister van nationale opvoeding heeft de gele hesjes, aan de vooravond van het door president Emmanuel Macron gelanceerde "grand débat", opgeroepen hun wekelijkse betogingen op zaterdag stop te zetten. "De boodschap van de gele hesjes is gehoord, we zijn bezig er iets constructiefs mee te doen", aldus Jean-Michel Blanquer op France Inter. "Vandaag hebben we niet langer nood aan deze betogingen. Wat vandaag echt belangrijk is, is een normale economische en sociale activiteit, en een democratisch debat." Volgens Blanquer zijn zulke betogingen vaak "contraproductief", waarmee hij verwees naar het geweld waarmee de betogingen vaak gepaard gingen.

"Er zijn veel mensen van goede wil die de straat op trekken, maar we kunnen niet elke keer vermijden dat er mensen zijn die ervan profiteren om geweld te gebruiken", meent Blanquer nog.

Gisterenavond raakte de "brief aan de Fransen" bekend waarmee Macron het debat op gang wil trekken. De president roept de Fransen op om massaal aan het debat te participeren. Hij schrijft dat hij meteen rekening zal houden met de resultaten van de consultatie, nadat die is afgelopen op 15 maart. "Ik wil samen met jullie de boosheid omzetten in oplossingen", klinkt het.

De president wil het debat laten draaien rond 35 vragen over verschillende thema's, zoals de democratie, de ecologische transitie, de fiscaliteit of de immigratie. "Jullie voorstellen zullen ervoor zorgen dat we een nieuw contract kunnen opstellen voor de natie, we de acties van de overheid en het parlement kunnen structureren, net als de positie van Frankrijk op Europees en internationaal niveau", aldus Macron.

Vandaag zal premier Edouard Philippe meer uitleg geven over de praktische kant van dat debat. Deze voormiddag raakte al bekend dat regeringsleden Emmanuelle Wargon en Sébastien Lecornu het debat zullen bezielen. Wie het moet leiden, is nog onduidelijk.

Zaterdag nog kwamen in Frankrijk 84.000 mensen op straat om te protesteren tegen het hervormingsbeleid van Macron en tegen wat ze ervaren als een verminderde koopkracht. Het was al de negende zaterdag op rij dat er gemanifesteerd werd.

bron: Belga