Tientallen schoolmeisjes vrijgelaten door Boko Haram

Tientallen schoolmeisjes vrijgelaten door Boko Haram

De meisjes, die in april 2014 ontvoerd werden uit hun school in Chibok, werden gisteren met voertuigen van het internationale Rode Kruis naar legerhelikopters gebracht (foto). Vandaar vlogen ze naar de hoofdstad Abuja waar een ontmoeting met president Muhammadu Buhari op de agenda stond. Later op de dag zouden ze herenigd worden met hun families. Het Rode Kruis ondersteunde de deal. In ruil voor de vrijlating heeft de overheid enkele gevangen Boko Haramleden vrijgelaten.

Eerder werden al 21 meisjes vrijgelaten en enkele anderen konden ontsnappen. Men is nog op zoek naar 113 slachtoffers van de ontvoering. Het is onduidelijk of zij nog allemaal in leven zijn. In totaal werden drie jaar geleden 276 meisjes ontvoerd. Verschillende van hen werden volgens getuigenissen gedwongen te trouwen met militanten van de terreurgroep of ze werden seksueel misbruikt. Gevreesd wordt ook dat sommigen onder hen ingezet zijn als zelfmoordcommando. De voornamelijk christelijke scholieren werden ook gedwongen zich te bekeren tot de islam.

De ontvoering kreeg internationaal weerklank na een socialemediacampagne onder de hashtag #bringbackourgirls, die ondersteund werd door beroemdheden als Angelina Jolie en Michelle Obama. Hoewel enkel de ontvoering in Chibok de media uitgebreid haalde, zijn er volgens Amnesty International sinds begin 2014 zo'n 2.000 meisjes ontvoerd door Boko Haram.