Tientallen landen komen in Parijs samen voor vredesconferentie over Midden-Oosten

Tientallen landen komen in Parijs samen voor vredesconferentie over Midden-Oosten

Diplomaten van bijna dertig landen zijn vanmorgen in Parijs samengekomen om vredesgesprekken over het Midden-Oosten aan te vatten. De Franse president François Hollande hoopt met de conferentie de basis te kunnen leggen voor een verbetering van de veiligheidssituatie in de regio. Israël en Palestina zijn evenwel niet vertegenwoordigd. Hollande noemde bij de start van de conferentie het, onder meer vanwege de toegenomen terreurdreiging, erg belangrijk dat er een oplossing voor het geweld in regio komt. "Als er vacuüms ontstaan in het Midden-Oosten, vullen extremisten die in en krijgen terroristen voet aan de grond". Maar hij benadrukte dat het uiteindelijk wel aan Israël en de Palestijnen toekomt om de stap naar de vrede te zetten.

De bedoeling van het overleg is om een nieuw vredesproces op gang te brengen, waarbij alle betrokkenen tegen het eind van het jaar weer aan de onderhandelingstafel gebracht kunnen worden, zo luidt het bij Franse diplomaten. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault verwacht dat deze benadering maar resultaat kan opleveren dan rechtstreekse onderhandelingen tussen beide partijen.

Maar het initiatief stuit voorlopig nog op weerstand bij Israël, dat zegt de voorkeur te geven aan directe vredesonderhandelingen. Ook de Palestijnen sturen hun kat naar de vredesconferentie in Parijs.

Sinds het begin van de jaren negentig waren er al talloze pogingen om tot een vredesakkoord voor het Midden-Oosten te komen. De laatste belangrijke poging liep in april 2014 uit op alweer een nieuwe mislukking.

bron: Belga