Tientallen gewonden na zware aardbeving in Italië

Tientallen gewonden na zware aardbeving in Italië

In het centrum van Italië, in de steek rond Pergia, zijn omstreeks zondagochtend 07.40 uur tientallen mensen gewond geraakt na een aardbeving, volgend op andere deze week en in een gebied waar in augustus bijna 300 mensen zijn omgekomen. De beving had een magnitude van 6,5 en was daarmee de krachtigste die het land trof na 1990.

"Op dit ogenblik hebben wij geen nieuws over slachtoffers", zei Fabrizio Curcio, hoofd van de Italiaanse Civiele Bescherming. "Tientallen mensen raakten lichtgewond, op één iemand na die er erger zou aan toe zijn." Meerdere gebouwen zijn ingestort, meerdere wegen zijn versperd.

Door verkeershinder moeten helikopters gewonden evacueren, aldus Curcio. De balans blijft beperkt, aangezien al veel mensen zijn geëvacueerd in het gebied, dat woensdag al werd getroffen door aardbevingen met magnitude 5,5 en 5,9, gevolgd door talloze naschokken.

"We zullen alles heropbouwen"

"Iedereen zit in een onophoudelijk gevoel van stress en angst. Ze zijn ten einde raad", vertelt bisschop Renato Boccardo van de gemeente Norcia. Daar deed de laatste aardbeving de basiliek instorten. "Dit is een ware tragedie."

Ook de Italiaanse premier Matteo Renzi reageerde op de bevingen. "Italië beleeft extreem moeilijke tijden, maar we zullen alles heropbouwen de komende jaren", aldus de Italiaanse eerste minister. "De huizen, de kerken, de winkels. Alles wat moet gedaan worden om deze regio herop te bouwen, zal gebeuren."