Tientallen doden bij gevechten tussen Boko Haram en soldaten uit Niger en Nigeria

Tientallen doden bij gevechten tussen Boko Haram en soldaten uit Niger en Nigeria

Twee afzonderlijke gevechten tussen enerzijds de jihadistische terreurgroep Boko Haram en anderzijds soldaten van het Nigerese en Nigeriaanse leger, hebben aan minstens vijftig mensen het leven gekost. Zeker dertig militairen van het Nigerese leger en twee soldaten van het Nigeriaanse leger zijn om het leven gekomen bij een grote actie van Boko Haram in Bosso, in het zuidoosten van Niger en bijna pal op de grens met Nigeria. Dat heeft het Nigerese ministerie van Defensie vanmiddag meegedeeld.

"Gisterenavond hebben honderden aanhangers van de terreurgroep Boko Haram de militaire verkenningspost van Bosso aangevallen", aldus het ministerie. Daarbij kwamen niet enkel 32 militairen om, maar raakten ook 67 soldaten gewond. Volgens het ministerie vielen er aan de kant van Boko Harama ook "meerdere doden en gewonden", maar een aantal werd niet meegedeeld.

"De tegenaanval die onze troepen vanochtend vroeg hebben opgezet, heeft ervoor gezorgd dat we onze posities in de stad Bosso opnieuw hebben kunnen innemen. De toestand is weer onder controle en de rust is weergekeerd", beweert het ministerie nog.

Daarnaast heeft het Nigeriaanse leger bij een actie tegen Boko Haram negentien vermoedelijke terroristen omgebracht in de deelstaat Borno, in het noordoosten van het land. Volgens het leger werd daarbij ook de lokale leider van de organisatie gedood, Ameer Abubakar Gana. Er raakten ook twee soldaten gewond bij de operatie.

Er bestaat geen rechtstreeks verband tussen de actie in het Nigerse Bosso en in de Nigeriaanse deelstaat Borno.

Aanvallen van Boko Haram hebben in Nigeria, Kameroen, Niger en Tsjaad sinds 2009 al aan 14.000 mensen het leven gekost. Er zijn ook 2,7 miljoen mensen op de vlucht geslagen.

bron: Belga