Tiental minderjarigen opgesloten in België voor plannen aanslag

Tiental minderjarigen opgesloten in België voor plannen aanslag

In ons land zit een tiental minderjarigen in gesloten instellingen omdat ze een aanslag planden. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen zaterdag. Net als de 12-jarige jongen die een kerstmarkt in Duitsland viseerde, kregen ze instructies via een chatdienst. Vrijdag raakte bekend dat een twaalfjarige jongen geprobeerd heeft om een spijkerbom te laten ontploffen op de kerstmarkt van Ludwigshafen. Hij zou de instructies voor zijn aanslag van Islamitische Staat gekregen hebben via de berichtenapp Telegram.

Onze veiligheids- en politiediensten houden ook rekening met dat scenario. "Momenteel loopt er een tiental dossiers tegen minderjarigen die op dezelfde manier gerekruteerd werden door terreurorganisaties om zelf aanslagen te plegen of voor te bereiden", zegt Eric Van Der Sypt van het federale parket. "Zij zijn intussen geplaatst in gesloten instellingen."

De tieners wordt gevraagd om in hun eigen omgeving toe te slaan. Via videoboodschappen krijgen ze complete handleidingen over hoe ze iemand kunnen doden of hoe ze bommen kunnen maken. IS hoopt dat de daders dankzij hun leeftijd door de mazen van het net kunnen glippen.

bron: Belga