Tiende van studenten blokt met medicatie

Ruim één student op tien neemt tijdens de examens medicatie om de stress te lijf te gaan. Zo'n 13% van de studenten weet tijdens de examens niet bij wie hij/zij terecht kan voor mentale steun. "Nochtans helpt praten om negatieve emoties te lijf te gaan. Pillen zijn af te raden", zegt Griet Speeckaert, Teleblok-coördinator bij de Christelijke Mutualiteit (CM).
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het einde van de kerstvakantie luidt het begin in van de semesterexamens aan hogescholen en universiteiten. Uit een enquête van Teleblok, de gratis anonieme chatlijn van CM, bij meer dan 2.000 studenten, blijkt dat bijna negen op de tien studenten tijdens de examens soms tot voortdurend momenten ervaren waarop ze zich niet goed in hun vel voelen. Heel vaak is stress de oorzaak.

Elke student heeft zijn eigen manier om met examenstress om te gaan. Twee op de drie (66,7%) gaan op zoek naar passieve ontspanning, zoals televisie kijken of muziek beluisteren. Net iets meer dan de helft (50,3%) gaat actief aan de slag door te sporten, te bewegen of de kamer op te ruimen. Eén op de drie zoekt gezelschap om de gedachten te verzetten.

Medicatie helpt niet

Ruim één op de tien (10,6%) grijpt naar medicatie maar stressproblemen los je niet op met een pilletje. "Pepmiddelen of slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen kortstondig een aantal symptomen onderdrukken, maar veranderen niets aan de oorzaak van stress. Bovendien tasten ze de reserves aan. Slaapmiddelen maken suffer. En je mag ze zeker nooit nemen zonder eerst langs te gaan bij een arts", zegt Griet Speeckaert.

Professionele hulp is beschikbaar bij de diensten studentenvoorzieningen en bij Teleblok, tot en met woensdag 30 januari elke dag bereikbaar tussen 18 uur en 23 uur via www.teleblok.be.