Tien tips om te ontspannen

Tien tips om te ontspannen

De dagen worden korter, de zon is minder gul, en de jammerlijke terreurdreiging houdt ons immer waakzaam. Toch is het belangrijk om onze innerlijke gezondheid niet uit het oog te verliezen. Tien tips om stoom af te blazen. 

  1. Drink een kopje witte thee

In vergelijking met groene en zwarte thee bevatten witte theebladeren de grootste hoeveelheid L-Theanine, een aminozuur dat stress en angst doet afnemen.

  1. Leg je hoofd even op een kussen

Je moet er misschien wat assertiviteit voor opbrengen op het werk, maar een korte hoofdrelaxatie kan wonderen doen. Leg je hoofd gedurende vijf minuten op een kussen en beeld je in dat het als een spons al je zorgen opneemt.

  1. Sluit even je ogen

Mocht je geen kussen ter beschikking hebben, leun dan achterover en sluit je ogen. Dat werkt rustgevend, en bovendien zal je meer gefocust zijn als je ze weer opent.

  1. Neem tijd om te ademen

Een trage, diepe neusademhaling doet je bloeddruk en je hartslag dalen. Je lichaam krijgt op die manier signalen dat het moet ontspannen.

  1. Eet een blokje zwarte chocolade

Een Zwitsers onderzoek toont aan dat 40 gram donkere chocolade per dag kan helpen het niveau van het stresshormoon cortisol te verlagen. Amen!

  1. Kies voor repetitieve handelingen

Handelingen die telkens een herhaling vormen, hebben een rustgevende uitwerking op je lijf. Borstel aandachtig je haren, doe de afwas, knutsel een cadeau. Utile dulci!

  1. Zoek de zon op

Helder, natuurlijk licht heeft een positieve uitwerking op mensen met neerslachtige gedachten. Twijfel tijdens de donkere herfstdagen niet om je neus buiten even naar de schaars schijnende zon te richten.

  1. Stretch je lijf

Wanneer je je niet ontspannen voelt, gaan je spieren zich vastzetten. Als je een kantoorjob uitoefent, is het belangrijk om even rechtop te staan en je helemaal uit te rekken. Laat je hoofd rollen van links naar rechts of beweeg je schouders van voor naar achter.

  1. Dans op je favoriete lied

Strek je benen en dans op je lievelingsmuziek, het zal je een goed gevoel geven. Moderne dans heeft zelfs een angstverminderend effect.

  1. Vul een kruiswoordraadsel in

Zoeken naar de juiste woorden in een kruiswoordraadsel of naar de goede cijfercombinaties in een sudoku helpt je om te focussen. Zorgelijke gedachten verdwijnen gelijk naar de achtergrond!