Tien tips om je afval te verminderen

Tien tips om je afval te verminderen

1. Voorkom afval

«Niet recycleren is het belangrijkste, wel het voorkomen van afval. Weiger zoveel mogelijk verpakkingen en plastic tassen. Neem bijvoorbeeld zelf katoenen tassen mee naar de winkel, zo zal je nooit gedwongen worden een plastic winkeltas mee te zeulen naar huis.»

2. Gebruik bokalen en potten

«Neem zelf verpakkingen mee naar marktkramen of delicatessenzaken. Bewaar je olijven, pinda's noten of koeken in glazen bokalen, potten of koektrommels.»

3. Koop in bulken

«Producten die je veel gebruikt - zoals rijst of meel - koop je best in enorme hoeveelheden.»

4. Schaf een bijenwasdoek aan

«Een bijenwasdoek is een uitstekend alternatief voor aluminium- en plasticfolie. Je kan er alles mee afdekken, je kan het gebruiken in de vriezer of je kan er je lunch in verpakken.»

5. Voor onderweg

«Neem glazen flessen mee op de baan. Die kan je op elk moment vullen met kraantjeswater. Andere goede oplossingen zijn ecologische flessen, een thermoskan of bekers. Zo kan je - als je vast zit in een treinstation - koffie drinken zonder extra afval te veroorzaken.

6. Maak het zelf

«De mogelijkheden zijn oneindig: maak confituur, pindakaas, cruesli, stroop en ook vegetarische burgers lekker zelf. De recepten klinken ingewikkeld maar zijn eigenlijk easy peasy

7. Haal baking soda in huis

«Dit wondermiddel kan je voor alles gebruiken. Je kan er niet alleen koekjes mee bakken, maar je kan er ook mee afwassen, je badkamer mee schuren en het toilet kuisen.»

8. Maak je eigen wasmiddel en deo

«Ik had het niet verwacht, maar de mix van water en geraspte huishoudzeep werkt effectief. Het is beter voor de portemonnee, je kan steeds dezelfde verpakking gebruiken en het is milieuvriendelijker.»

9. Vermijd afval in de badkamer

«Een tip voor de dames: gebruik wasbaar maandverband of menstruatiecups! Je voelt niet meer dat je ongesteld bent en je loopt minder kans op ziektes. Ik wou dat ik het twintig jaar geleden al had ontdekt. Hetzelfde geldt trouwens voor luiers.»

10. Kweek je eigen groenten en fruit

«Het voordeel van je eigen moestuin is dat alles onverpakt en supervers het huis binnenkomt. Denk maar aan groenten zoals broccoli, bloemkool, snijbonen, mais, tomaten, wortel, spinazie, sla, rucola en verschillende soorten kruiden.»