'Tien Stoeten'-festival vraagt aandacht voor alternatieve mobiliteit in Antwerpen

In Antwerpen is zondag het 'Tien Stoeten'-festival door de straten getrokken. Vanuit tien verschillende richtingen trok een stoet, bestaande uit mensen die een alternatief vervoermiddel gebruikten, richting Park Spoor Oost. Daar werd de dag feestelijk afgesloten door de Ringlandband. Er waren tien stoeten, elk bestaande uit mensen die kozen voor een alternatief vervoermiddel. Zo waren er wandelaars, fietsers, namen sommigen bus of tram, enkelen bonden skates aan of namen de waterbus en er was zelfs een stoet van andersvaliden die in een rolstoel hun plaats in het verkeer opeisten. In totaal waren zo'n 3.000 mensen onderweg. Met hun deelname aan het 'Tien Stoeten'-festival steunen ze het pleidooi van de burgerbewegingen Ademloos, Ringland en stRaten-generaal voor de volledige overkapping van de Antwerpse Ring én de modal shift naar duurzamer verkeer.

De burgerbewegingen presenteren samen een memorandum voor de nieuwe bestuursakkoorden in de stad Antwerpen en de 32 andere gemeenten van de vervoersregio. "Dat zijn concrete aanbevelingen voor een gezonde, duurzame en verkeersveilige stad en het memorandum werd massaal ondertekend door de aanwezigen", zegt Veerle Janssens van Ringland. Vanaf morgen/maandag kunnen burgers ook online hun instemming betuigen.

Veel interesse was er ook voor de resultaten van het burgeronderzoek Straatvinken. In dat onderzoek werd gedurende één uur alle verkeer geteld in elke straat. Bewoners kunnen zo perfect vaststellen hoeveel auto's, bussen, trams, maar ook fietsers en voetgangers door hun straat komen. "Dat burgeronderzoek geeft duidelijk aan dat in bepaalde woonstraten de situatie aanvaardbaar is maar op sommige drukke assen echt wel een modal shift nodig is", zegt Janssens.

De Ringlandband onder leiding van Bert Embrechts kreeg zondagavond versterking van Stef Kamil Carlens, Jan Hautekiet, Tine Embrechts, Guga Baul, Pieter Embrechts, Slongs Dievanongs, Sarah Ferri, Patrick Riguelle en Jo Lemaire.

bron: Belga