Tien simpele dingen die je gelukkiger maken

Tien simpele dingen die je gelukkiger maken

1. Hou je woonst proper

"Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd", wordt wel eens gezegd. En het klopt nog ook. Rommel zorgt ervoor dat we met een overdaad aan stimuli geconfronteerd worden, waardoor onze zintuigen moeten overwerken. Als je omgeven wordt door te veel rondslingende spullen, krijg je eigenlijk de visuele boodschap dat je geen controle meer hebt over je leven. Een schoonmaak en proper huis heeft een ontspannend effect.

https://giphy.com/embed/CfYo0mQGxhtKw

via GIPHY

2. Dump oude en nutteloze spullen

Met puntje één in het achterhoofd, is het ook aangeraden om alle oude en nutteloze spullen op te bergen of desnoods bij het vuil te zetten. Hou enkel die dingen bij die je doen herinneren aan een mooi moment of iemand dierbaar.

https://giphy.com/embed/yoJC2K6rCzwNY2EngA

via GIPHY

3. Geef geen geld uit aan zaken die je niet écht nodig hebt

Even gaan shoppen of leuke hebbedingetjes kopen kan leuk zijn, maar dat goed gevoel vervaagt snel. Wees spaarzaam. Zo kan je dat extra geld geven aan dingen die écht belangrijk zijn, zonder je daar schuldig over te voelen.

https://giphy.com/embed/12JgIV6zAkYFbi

via GIPHY

4. Laat je omringen door mensen die je graag hebt

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat geluk en een positieve stemming besmettelijk is. Wie zichzelf omringt door optimistische mensen zal positiever in het leven staan. Een beetje selectief zijn wat betreft je vriendengroep is dus zeker toegestaan.

https://giphy.com/embed/tkYpAbKdWj4TS

via GIPHY

5. Eet gezond

Niet alleen je lijn is gebaat bij gezonde voeding. Ook je gemoedstoestand vaart er bij. Volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen onder meer vette vis, chocolade, kaneel, noten en peulvruchten wonderen doen voor je humeur.

via GIPHY

6. Beweeg voldoende

De Romeinen wisten al dat "een gezonde geest een gezond lichaam" nodig heeft. Slaap dus voldoende en beweeg geregeld. Wie per dag zeven minuten de tijd maakt voor een workout, zal meer van het gelukshormoon dopamine produceren. Daarnaast zorgt sporten er ook voor dat je zelfbeeld over je lichaam verbetert.

via GIPHY

7. Geniet van de natuur

Een Chinese studie onthulde dat studenten die twee nachten in een bos doorbrachten, minder van het stresshormoon cortisol hadden dan zij die twee nachten in de stad doorbrachten. Tijd maken voor een kampeertripje in de herfstvakantie is dus geen slecht plan.

https://giphy.com/embed/CCNq8ItKv8gr6

via GIPHY

8. Probeer meer te lachen

Niemand houdt van valse vrolijkheid, maar wetenschappers beweren dat een stevige glimlach je gelukkig kan maken. De gezichtsspieren geven immers feedback aan je hersenen. Als je lacht, denkt je brein dat je je goed voelt en zal het endorfine afgeven. Dit opiumachtige stofje zorgt niet alleen voor verliefdheid, maar ook voor een gelukkig gevoel.

https://giphy.com/embed/h093236pnWCZy

via GIPHY

9. Luister naar je favoriete streepje muziek

Naar je favoriete muziek luisteren en lekker luid meezingen kan pijn verlichten, stress verminderen en de productiviteit verhogen. De universiteit van Groningen ontdekte immers dat luisteren naar vrolijke muziek ervoor zorgt dat je brein meer dopamine en oxytocine vrijgeeft. Deze hormonen zorgen voor een gelukkig gevoel en verminderen stress en angstgevoelens.

via GIPHY

10. Help iemand anders

Altruïsme kan je algemene tevredenheid over het leven doen toenemen, zo staat in een studie in het vakblad 'Journal of Social Psychology'. Elke dag een goede daad verrichten zou je zelfs even gelukkig maken als elke dag iets nieuws uitproberen. Lijkt je dat onmogelijk? Af en toe een worstelende toerist helpen op de juiste trein te stappen of geld geven aan een goed doel, en je bent er al.

Lees ook