Tien filmtoppers voor het najaar

Tien filmtoppers voor het najaar

1. A Star Is Born

van: Bradley Cooper

met: Bradley Cooper, Lady Gaga

Een doorgewinterde artiest ontdekt een getalenteerde beginneling en helpt haar om door te breken. Onderweg slaat de liefde toe. Bradley Cooper maakt zijn regiedebuut met de derde (!) remake van de klassieker uit 1937 en neemt ook de mannelijke hoofdrol voor zijn rekening. Tegenspeelster Lady Gaga is ondanks haar wereldroem een groentje op het witte doek.

uit op 3 oktober

2. Venom

van: Ruben Fleischer

met: Tom Hardy, Michelle Williams

Een van de nevenpersonages uit het universum van Spider-Man krijgt zijn eigen film. We zien hoe een journalist (Tom Hardy) geïnfecteerd wordt door een buitenaardse parasiet die hem superkrachten verleent maar ook monsterachtige trekken geeft. Ongeruste ouders hoeven zich geen zorgen te maken: achter Venoms slagtanden schuilt een film die voor kinderen toegelaten is.

uit op 10 oktober

3. Girl

van: Lukas Dhont

met: Victor Polster, Arieh Worthalter

Op het festival van Cannes gooide de debuterende Gentse regisseur Lukas Dhont hoge ogen met het verhaal van een meisje dat niet kan wachten tot ze verlost wordt van het jongenslichaam waarmee ze geboren werd. Een overweldigend emotioneel maar nooit stroperig drama, gedragen door een verbluffende hoofdvertolking van Victor Polster.

uit op 17 oktober

4. Bohemian Rhapsody

van: Bryan Singer

met: Rami Malek, Lucy Boynton

Het biografische drama over Queen-zanger Freddie Mercury heeft een lastige ontstaansgeschiedenis achter de rug — getuige ook het feit dat iemand anders dan Bryan Singer de film afgemaakt heeft. Mercury's leven biedt zeker genoeg boeiende materie, al is het afwachten of ‘Bohemian Rhapsody' buiten de lijntjes zal durven te kleuren.

uit op 31 oktober

5. Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald

van: David Yates

met: Eddie Redmayne, Jude Law

De terugkeer van Dumbledore (of Perkamentus, als je de boeken in het Nederlands leest). In het tweede deel van de ‘Harry Potter'-spinoff bundelt de geliefde professor de krachten met Newt Scamander, de jonge liefhebber van magische dieren. Hun tegenstander: de boosaardige (en ontsnapte) toversnoodaard Grindelwald.

uit op 14 november

6. Utøya 22. July

van: Erik Poppe

met: Andrea Bertzen

Op 22 juli 2011 richtte fascist Anders Breivik een bloedbad aan, eerst in Oslo en vervolgens op het eiland Utøya, waar een bijeenkomst van socialistische jongeren aan de gang was. De Noorse regisseur Erik Poppe wekt in één lange camerabeweging de angst en chaos op die toen toesloeg. Om kippenvel van te krijgen.

uit op 14 november

7. Robin Hood

van: Otto Bathurst

met: Taron Egerton, Jamie Foxx

In hoeveel films zou de vrolijke vrijbuiter Robin Hood al opgedoken zijn? Wij zijn de tel al lang kwijt, maar daarom kijken we niet minder uit naar deze — naar verluidt — energieke en verrassende update. Taron Egerton (‘Kingsman') is de taaie ex-kruisvaarder Robin, zijn trouwe makker Little John wordt gespeeld door Jamie Foxx.

uit op 28 november

8. Aquaman

van: James Wan

met: Jason Momoa, Amber Heard

We zagen de waterige superheld Aquaman al aan het werk in ‘Justice League', nu krijgt hij de kans om te bewijzen dat hij het ook zijn eentje kan. In zijn eerste solo-avontuur moet hij tegelijk zijn onderwaterrijk Atlantis beschermen tegen hebzuchtige mensen en de halfbroer tegenhouden die de mensheid wil aanvallen.

uit op 19 december

9. Mary Poppins Returns

van: Rob Marshall

met: Emily Blunt, Ben Whishaw

Super-cali-fragil-istic-expi-ali-docious! 54 jaar na haar vorige bezoek komt de toverachtigste nanny uit de filmgeschiedenis opnieuw aan haar paraplu onze bioscopen binnen gezweefd. De kinderen uit de eerste film zijn intussen volwassen geworden maar na een tragisch voorval hebben ze Mary Poppins' hulp weer nodig.

uit op 19 december

10. Alita: Battle Angel

van: Robert Rodriguez

met: Rosa Salazar, Jennifer Connelly

Het zag er lang naar uit dat James Cameron de populaire Japanse strip over een vrouwelijke cyborg zou regisseren. Uiteindelijk bleek echter dat hij te veel werk had met zijn ‘Avatar'-sequels en gaf hij zijn vuistdikke ‘Alita'-dossier door aan Robert Rodriguez. De eerste beelden zien er alvast spectaculair (en) maf uit.