Tien dodelijke slachtoffers bij terreuraanslag in Istanboel

Tien dodelijke slachtoffers bij terreuraanslag in Istanboel

Bij de obelisk op het Sultanahmet-plein, één van de drukst bezochte plaatsen van Istanboel, vond gisteren rond 10 uur een explosie plaats. Het plein werd zo snel mogelijk ontruimd toen een luide knal weerklonk. Al snel doken er beelden op van dode lichamen en afgerukte lichaamsdelen op sociale media. Onder de tien dodelijke slachtoffers zijn zeker acht Duitsers, zegt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Ook een Peruviaan liet het leven. Van de vijftien gewonden, waaronder twee momenteel in kritieke toestand verkeren, bevinden zich nog eens negen Duitsers.

Terreurdaad

De Turkse premier Ahmet Davutogla zegt dat de terreurbeweging Islamtische Staat (IS) achter de aanslag zit. Hij maakte bekend dat de dader een 29-jarige Syriër is die deel uitmaakt van IS. Davutogla voegde eraan toe dat Turkije de contactpersonen van de dader zou vinden en straffen, en dat de strijd tegen IS voortgezet wordt. Eerder bestempelde president Erdogan in een tv-toespraak al de aanslag als een terreurdaad. Volgens hem is Turkije het voornaamste doel van alle terroristische organisaties in de regio. Niemand heeft tot nu toe de aanslag opgeëist.

Crisisoverleg

Na de explosie kwamen politie en ambulances massaal ter plaatse. Ook werd de buurt volledig afgezet. De Turkse overheid vaardigde een tijdlang een verbod uit voor de media om te berichten over de aanslag, maar dat werd niet door iedereen opgevolgd. In Ankara werd crisisoverleg gehouden met de topmensen van de regering, de veiligheids- en inlichtingendiensten. Sinds de aanslag in Ankara van oktober vorig jaar zijn de Turkse veiligheidsdiensten in de hoogste staat van paraatheid. Er vielen toen 103 doden. Die aanslag wordt door de overheid toegeschreven aan IS.

Foto AFP / O. Kose