Tien concrete tips voor een geslaagde blok

door
Liesbeth
Leestijd 3 min.

Het is weer die tijd van het jaar. Overal zie je jongeren die met wallen achter hun bureau kruipen met stapels samenvattingen, en occasioneel durven ze met vettig, ongewassen haar en een joggingbroek een luchtje scheppen. Met andere woorden, de blokperiode is begonnen. Het hoeft niet gezegd te worden dat er een zenuwachtige en gestresseerde sfeer heerst, zelfs bij de meest overijverige bollebozen. De cijfers spreken voor zich: zes op de tien studenten uit het secundair en hoger onderwijs hebben geen planning opgemaakt voor de examens. Het middelbaar onderwijs scoort met zeven op tien zelfs nog slechter, zo blijkt uit een onderzoek van Trendwolves. Teleblok, de gratis, anonieme chatlijn van CM voor studenten, geeft aan dat 67% van de oproepen stressgerelateerd zijn. No worries, deze tien tips loodsen je door elke examenreeks.

1. Panikeer niet.

Deze stap lijkt misschien heel overbodig, maar eens de examenperiode begonnen is, wordt dit vaak vergeten. Blijf kalm en verwijt jezelf niet dat je - weer - te laat in gang geschoten bent. De situatie is nu eenmaal zo en zenuwachtig worden komt de kwaliteit en efficiëntie van je studies niet ten goede.

2. Stel een examenplanning op. 

Reken eerst uit hoeveel tijd je nodig hebt om alle leerstof te verwerken. Plan vervolgens wat je elke dag wil studeren. Hou daarbij niet alleen rekening met je vakken, maar schrijf concreet op hoeveel tijd je wil spenderen aan welk hoofdstuk. Zorg voor variatie en wissel indien mogelijk moeilijke delen af met makkelijkere of leukere leerstof.

3. Wees realistisch. 

Als je het niet gewoon bent om tien uur per dag te studeren, plan dit dan ook niet in. Hou rekening met je eigen ritme en zorg ervoor dat je moeilijke leerstof studeert op momenten waarvan jij weet dat je het best functioneert. Als je een dag vroeger gedaan hebt dan gepland, geniet er dan van en kijk een ontspannende film of spreek af met vrienden.

4. Gebruik je omgeving. 

Door je examenplanning te delen met je omgeving, kunnen ze hiermee rekening houden en zullen ze je niet storen op cruciale momenten. Zoek desnoods een slachtoffer om je frustraties op uit te werken. Val je ouders, zus, broer, beste vriend of lief lastig en vraag hem akkoord te gaan wanneer je zegt hoe ongelofelijk veel leerstof je wel niet moet studeren of hoe irritant die ene docent wel niet is.

5. Verzamel al het nodige materiaal. 

Sprokkel voor je begint al het nodige materiaal bij elkaar. Denk: een handboek of cursus, notities en PowerPoints. Check eventueel snel een forum op zoek naar extra informatie. Op die manier weet je of een bepaald hoofdstuk extra aandacht verdient of - als je met je gat in de boter valt -  het wegvalt.

6. Zoek de meest efficiënte studeermethode. 

Studeren gebeurt vaak door te lezen, te herlezen en te markeren. Helaas is dat niet de meest efficiënte methode. Bij een eerste lezing haal je er wel informatie uit, maar herlezen is oppverlakkig, verraderlijk en puur tijdverlies. Markeren kan volgens experten door de beugel, zolang je deze methode gebruikt om de leerstof te reconstrueren. Een cursus met alle kleuren van de regenboog ziet er misschien wel kleurrijk uit, maar is weinig effectief om informatie te onthouden.

7. Verwerk de informatie. 

Hoe moet het dan wel? Probeer zo actief mogelijk te studeren. Ga op zoek naar verbanden, bedenk voorbeelden of stel jezelf voortdurend vragen.

8. Leg je smartphone weg en sluit jezelf af van sociale media. 

Smartphones en sociale media zijn misschien een morele steun en de snelste manier om contact te houden met lotgenoten, maar het is ook een regelrechte afleiding. Gebruik je gsm of computer dus enkel tijdens een pauze.

9. Neem op tijd een pauze. 

Over pauzes gesproken: iedereen heeft er af en toe nood aan. Wanneer je die best neemt, hangt van persoon tot persoon af. De gouden regel is: een uur leren en vijftien minuten pauzeren. Af en toe een langere pauze inlassen, kan ook geen kwaad.

10. Slaap voldoende. 

Een goede nachtrust is onontbeerlijk. Het beste is om zeven uur per nacht te slapen, al is dit jammer genoeg voor heel wat studenten onhaalbaar. Af en toe langer studeren of een nachtje door doen kan gerust, maar haal dan achteraf enkele uren kwaliteitsvolle slaap in. Een extra dutje kan wonderen doen voor je mentale prestaties achter de leertafel.