Thuis tot rust komen doe je zo

Thuis tot rust komen doe je zo

Opgeruimd staat netjes

Is je huis een grote rommelboel, dan is de kans groot dat je er mentaal niet tot rust zal kunnen komen. Zorg dus dat alles min of meer netjes is. Daar moet je uiteraard wat moeite voor doen, maar achteraf zal je er alleen maar baat bij hebben. Ga door al je spullen en doneer alles wat je niet gebruikt. De verleiding is misschien groot om alles helemaal vol te stouwen met souvenirs en andere prullaria, maar zorg vooral dat je zelf ook plaats hebt en rust kan vinden. Is er iets stuk, dan laat je het herstellen of je gooit het weg. Zorg dat je spulletjes een vaste plek krijgen: op die manier is het ook daarna makkelijker om orde te scheppen.

Licht in de duisternis

Licht is vaak de grote boosdoener als het gaat om een ongezellig interieur. Hels, wit licht staat niet bepaald gelijk aan knusheid. Installeer daarom 'warme' lichtbronnen voor 's avonds en probeer ook om enkele uren voor het slapengaan de lichten wat te dimmen. Op die manier kunnen je lichaam en geest zich alvast klaarmaken voor de nacht. Ontspan jij met een boek? Dan is het uiteraard wel belangrijk om een goede lichtbron te hebben, anders gaan je ogen er al snel onder lijden.

Muziek of geen muziek?

Sommige mensen houden van een vleugje muziek om te ontspannen, anderen leven zich graag helemaal uit op een stevig rocknummer en nog anderen vertoeven het liefst in absolute stilte. Bepaal waar jij gelukkig van wordt en pas dat ook toe tijdens je rustmomentjes. Maak bijvoorbeeld een speciale afspeellijst die je opzet wanneer je even wil relaxen.

Gedaan met vieze geurtjes

Je zou er misschien niet meteen aan denken, maar geur is een heel belangrijk onderdeel van je ontspanningservaring. Denk bijvoorbeeld maar aan de typische saunageur: die is echt niet willekeurig gekozen. Er zijn heel wat manieren om je woning een lekker geurtje te geven. Bak je graag? Dan kan je af en toe eens koekjes maken - heerlijk aroma gegarandeerd. Meer geschikt voor elke dag zijn geurkaarsen en -stokjes. Die zijn er in allerlei vormen en maten, dus er zit sowieso ook iets voor jou tussen. Kies een geur die je helemaal snoezig maakt of waar je goede herinneringen aan hebt.

Knusse stofjes

In de winter is er niets leuker dan wegkruipen onder een zacht dekentje. Sommigen verkiezen natuurlijke materialen, anderen hebben het meer voor een fleece variant. Kies er een waar jij helemaal ontspannen van wordt. Uiteraard is ook je kledingkeuze belangrijk om tot rust te komen. Een spannende jeans en stijf hemd zijn leuk voor op het werk, maar verwissel je 's avonds best voor een lounge outfit. Joggingbroek, zachte T-shirt en warme sokken zijn perfect. Is het wat warmer, dan kan je bijvoorbeeld investeren in een heerlijke zijden pyjama.

Mini jungle

Ten slotte kunnen ook planten bijdragen aan je rust. Ze zuiveren de lucht, zien er leuk uit en doen je misschien spontaan denken aan een tropische strandvakantie. Tijd dus voor een bezoekje aan het tuincentrum. Kies voor soorten die passen in jouw woning en groene vingers. Ook een bos verse bloemen of andere natuurlijke toevoeging doen wonderen.