Thomas Cook: 50.000 toeristen gestrand in Griekenland

Thomas Cook: 50.000 toeristen gestrand in Griekenland

In de komende drie dagen zullen zowat 22.000 Britse toeristen teruggehaald worden, zegt Theocharis. De eerste vijftien vluchten, op kosten van de Britse overheid, zijn al gepland. Toeristen op de vakantie-eilanden Kos, Corfu en Zakynthos worden eerst gerepatrieerd.

Paniek

Op Kreta, waar bijna de helft van de Britse Thomas Cook-toeristen verblijft, brengen de Griekse autoriteiten ondertussen de hoteluitbaters ervan op de hoogte dat de klanten op de geplande tijden zullen terugkeren. Er is geen reden om mensen in paniek naar de luchthaven te sturen, klinkt het.

Theocharis vreest dat het faillissement van Thomas Cook grote gevolgen zal hebben voor het Griekse toerisme, een van de belangrijkste pijlers van de Griekse economie. De minister vreest onder meer de grote uitstaande betalingen voor hoteluitbaters. «Er zullen onvermijdelijk verliezen komen», aldus Theocharis. Daarom werkt hij aan een plan om de impact op de sector zo klein mogelijk te houden.

Ondersteuningspakket

Ook in Turkije zijn momenteel zowat 21.000 Britse toeristen gestrand. Het ministerie van Toerisme in Ankara roept hoteluitbaters op om de toeristen niet aan te sporen om vroeger te vertrekken, anders dreigen juridische gevolgen. Alle kosten van de getroffen reizigers zullen door de overheid worden verzekerd. Er komt daarnaast «op korte termijn» een ondersteuningspakket voor binnenlandse bedrijven, luidt het.

In totaal zijn ruim 160.000 Britten momenteel op vakantie met Thomas Cook. De Britse regering startte daarom met een massale repatriëring waarvoor volgens Britse media 45 vliegtuigen zijn gecharterd.