Thomas Boudat wint openingsrit Ruta del Sol

Thomas Boudat wint openingsrit Ruta del Sol

De 23-jarige Fransman Thomas Boudat (Direct Energie) heeft de eerste etappe in de 64e editie van de Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol gewonnen. Hij sprintte in de straten van Granada sneller dan de Italiaan Sacha Modolo en de Fransman Clement Venturini. Tosh Van der Sande sprintte naar de vijfde stek. Boudat is ook de eerste leider, er zijn geen bonificaties in de Ronde van Andalusië. Vijf renners kozen in de heuvelachtige etappe van 197 kilometer van Mijas (Malaga) naar Granada, met zes officiële beklimmingen, voor een vroege vlucht. De Zwitserse kampioen Silvan Dillier was de bekendste van hen en toonde zich ook de sterkste. Op twaalf kilometer van de finish werd hij als laatste gegrepen door het peloton, dat door Sky en Astana flink was uitgedund op de hellingen.

In de straten van Granada konden enkele Vlamingen de benen testen voor het voorjaar. Oliver Naesen trok het peloton op een lint voor zijn sprinter Venturini, Sep Vanmarcke zette meteen nadien de sprint aan voor zijn kopman Modolo. Die leek het ook te gaan halen. De Italiaan stak op de streep de handen omhoog en werd aanvankelijk ook als winnaar aangeduid. De fotofinish bracht iets later een ander verhaal: Boudat kwam vanuit de achtergrond nog net voorbij Modolo gesprint. "Ik dacht dat ik gewonnen had, maar dat zegegebaar heeft me niet de overwinning gekost", verduidelijkte Modolo. "Ik heb pas na de streep de handen in de lucht gegooid."

Na twee tweede plaatsen in de Ster van Besseges (2.1), is het voor Boudat, voormalig wereldkampioen in het omnium op de piste, de eerste zege van het seizoen.

Morgen is het in de Ruta del Sol niet aan de sprinters, maar aan de klimmers. Die kunnen hun hart ophalen richting de aankomst bovenop de Alto de las Allanadas, op een hoogte van 1.003 meter.

bron: Belga