Theresa May wordt nieuwe Britse premier

Tegen morgenavond heeft Groot-Brittannië een nieuwe premier. Dat heeft huidig eerste minister David Cameron gezegd. Hij zal opgevolgd worden door Theresa May, die officieel werd verkozen tot leider van de Conservatieve Partij.
door
Matthias
Leestijd 1 min.

Nadat Andrea Leadsom gisteren bekendmaakte dat ze zich terugtrok uit de race, bleef May, nu nog minister van Binnenlandse Zaken, als enige kandidate over. De aankondiging bracht alles in een stroomversnelling, want normaal moesten de leden zich eerst nog uitspreken. Dan zou op 9 september worden bekendgemaakt wie de nieuwe leider werd van de Tories en dus ook van het land.

«Met deze veranderingen hebben we geen nood aan een langdurige overgangsperiode», reageerde Cameron. «Ik denk dat Andrea Leadsom absoluut de juiste keuze maakte. Het is duidelijk dat Theresa May een overweldigende steun heeft van de parlementsleden van de Conservatieve partij.»

Cameron zal morgen nog het vragenuurtje bijwonen. Daarna gaat de huidige premier naar koningin Elizabeth om zijn ontslag in te dienen. Hij betuigde alvast zijn volledige steun aan May, en noemde haar «sterk» en «meer dan capabel om het land te leiden in de komende jaren».

Ook Leadsom, die zich naar eigen zeggen terugtrok omdat een campagne in het huidige klimaat «hoogst ongewenst» is, ziet in May de geschikte persoon om de brexit uit te voeren. Nochtans koos de nieuwe premier tijdens de campagne voor het referendum de zijde van David Cameron. «Maar ze heeft beloofd om de brexit uit te voeren.»