Theorie van Einstein eindelijk bewezen

Theorie van Einstein eindelijk bewezen

Dat heeft woordvoerder David Reitze van de Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) aangekondigd. Met deze ontdekking zetten de wetenschappers een forse stap vooruit naar een volledig begrip van de zwaartekracht. Doordat de golven bewezen zijn, kan er een heel nieuwe blik geworpen worden op het heelal. De ontdekking is één van de belangrijkste van de laatste decennia.

De golven werden gevonden met LIGO, een meetinstrument dat bestaat uit twee reusachtige tunnels. Hieruit worden voortdurend laserstralen afgevuurd die de afstand meten. Als er een zwaartekrachtgolf passeert, dan zou die afstand een beetje moeten afwijken. Het toestel kreeg onlangs een update, en met succes. Het signaal dat LIGO detecteerde was erg duidelijk en werd veroorzaakt door twee elkaar opslokkende zwarte gaten, anderhalf miljard lichtjaar hier vandaan. De ontdekking bevestigt Einsteins theorie uit 1916, waarin hij beweert dat deze golven bewegen in een vacuüm aan de snelheid van het licht, en de ruimte laten rimpelen.

Wetenschappers van Caltech en het Massachusetts Institute of Technology (MIT) werkten voor het onderzoek nauw samen met hun collega's van het Franse CNRQ en het Frans-Italiaanse Virgo. Eerder deze week werden al vermoedens uitgesproken dat de golven ontdekt zouden zijn, maar gisteren werd het nieuws officieel aangekondigd. De ontdekking kan hen de Nobelprijs voor Fysica opleveren.

Wat zijn zwaartekrachtsgolven?

Zwaartekrachtsgolven of gravitatiegolven zijn trillingen in het weefsel van de ruimtetijd, die zich van de bron af voortbewegen als golven en energie afvoeren. Dit kan vergeleken worden met een zwaar voorwerp dat op een opgespannen rubberen vel ligt. Het voorwerp zorgt ervoor dat het vel er rond doorbuigt. Dat is net zoals in de ruimte: elk object dat zich in de ruimte beweegt, vervormt die ruimte. Hoe zwaarder het object, hoe meer vervorming er zal plaatsvinden. Ook de aarde en de maan vervormen de ruimtetijd. En net die vervormingen zijn de oorzaak van zwaartekrachtsgolven.

"Ladies and gentlemen, we have detected gravitational waves. We did it!" #nsfligo pic.twitter.com/AUwwT1zozv

— Science Friday (@scifri) February 11, 2016

Foto Pixabay