Theater aan Zee opent met 'assisenproces tegen de dood'

De 22ste editie van het theaterfestival Theater aan Zee in Oostende is woensdag met een opmerkelijk 'proces tegen de dood' van start gegaan. Het maakt allemaal deel uit van een tiendaagse zoektocht van curator Barbara Raes naar de helende kracht van kunst. TAZ18 loopt nog tot 4 augustus. Om half zes, bij dageraad, spoelde Theater aan Zee letterlijk aan op het strand van Oostende. Kunstenaar Ief Spincemaille installeerde een 65 meter lang blauw touw op het strand dat zich mee met het vloedtij verder verplaatst richting de zeedijk. De komende dagen zal 'Rope' zich doorheen de stad bewegen en hervormen, waarbij het publiek ermee mag doen wat het wil.

Het echte startschot van TAZ werd om stipt 14 uur gegeven in het vredegerecht van Oostende met een 'assisenproces tegen de dood'. Geen echt theaterstuk, maar een echte rechtszaak waarbij Walter Van Steenbrugge de dood verdedigde. Het gaat om een project van Nederlandse kunstenaars Eva Knibbe en Bart van de Woestijne ,die de dood al eens aanklaagden in Nederland. Het is bedoeling dat de dood overal te wereld wordt aangeklaagd om te zien hoe verschillende culturen omgaan met de dood. De uitspraak volgt op 4 augustus, de laatste dag van Theater aan Zee.

De rechtszaak zet meteen de toon voor wat de komende tien dagen nog komt. Curator Barbara Raes gaat op zoek naar nieuwe rituelen in onze samenleving, van liefhebben tot verbondenheid, van dood tot troost. TAZ staat daarmee in het teken van de helende kracht van kunst.

De komende tien dagen zijn er op Theater aan Zee 150 verschillende producties te zien op meer dan 30 locaties in de badstad, goed voor samen 710 presentaties. Naast theater is er ook steeds meer ruimte voor muziek, film en literatuur, met onder meer samenwerkingen met Filmfestival Oostende en De Zwerver, de organisator van het festival Leffingeleuren.

bron: Belga