Thaise voetballertjes krijgen duiktraining, evacuatie dringt zich op

Thaise voetballertjes krijgen duiktraining, evacuatie dringt zich op

Na negen dagen zoeken werd de groep maandag door Britse grotduikers gevonden. Ze krijgen voorlopig eten, voornamelijk bestaande uit calorierijke gels, en medicijnen om aan te sterken. Het gaat qua gezondheid verder goed met de jongens. Ze zijn alleen nog wel te zwak om naar de uitgang van de grot te duiken, maar ze leren nu al hoe ze door een duikmasker moeten ademen.

Het reddingsteam wil de jongens zo naar buiten begeleiden. Op de weg naar de uitgang staan verschillende stukken onder water, wat de evacuatie bemoeilijkt want de voetballertjes kunnen ook niet zwemmen. Reddingswerkers hebben ook al 120 miljoen liter water weggepompt uit de grot.

Vier maanden duren

Als het niet lukt om het Thaise voetbalteam de komende dagen te redden, zal het mogelijk nog vier maanden duren voordat het team de grot uit kan. Vrijdag wordt opnieuw regen verwacht, en dan wordt het moeilijk om de kinderen nog te bereiken.

Een andere optie is om de jongens nog drie maanden te laten zitten en te wachten op een lager waterpeil. Twee artsen hebben zich al vrijwillig aangemeld om bij de jongens te blijven. Eten en drinken naar de grot brengen is wel mogelijk.

Noodweer

De twaalf tieners, van elf tot zestien jaar oud, en hun 25-jarige trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan een toeristisch grottencomplex. Tijdens het dagje kregen ze waarschijnlijk te maken met noodweer. Daardoor steeg het waterpeil en zijn ze dieper de grot ingegaan op zoek naar een veilige plek.

De ouders van een van de jongens schakelden de politie in toen hun zoon niet was thuisgekomen. De enorme reddingsactie domineert al dagenlang het nieuws in het Thailand. Ook experts uit onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan helpen mee.

Bron: Metronieuws.nl/belga/De Standaard