Test Aankoop waarschuwt voor mirakelmiddeltjes tegen COVID-19

Test Aankoop waarschuwt voor mirakelmiddeltjes tegen COVID-19

Via onlineshops willen sommigen misbruik maken van de angst die COVID-19 kan oproepen. Er worden producten verkocht waarvan de doeltreffendheid niet is bewezen. "Het coronavirus is nieuw en tot op heden heeft geen enkel medicijn, ondanks massaal onderzoek, bewezen effectief te zijn," waarschuwt Test Aankoop.

Vitaminen en supplementen

Test Aankoop verwijst naar coaches, online voedingstherapeuten, bloggers en vloggers die spreken over de voordelen van vitamines en supplementen in het kader van het coronavirus. Sommige verkopers van homeopathische middelen maken ook gebruik van angst en onzekerheid om "samengestelde pakketten" tegen het coronavirus aan te bieden, die tussen 49,95 euro (alleen preventieve geneesmiddelen) en 68,95 euro (preventie plus behandeling) kosten.

Klacht

Op 23 maart heeft de consumentenorganisatie een klacht ingediend bij het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en de FOD Economie tegen het medisch hulpmiddel 'ViruProtect' (over-the-counter keelspray) dat wordt voorgesteld als een doeltreffend middel ter bescherming tegen het coronavirus. Tot op heden is er geen wetenschappelijke informatie die de effectiviteit en veiligheid ervan aantoont. De autoriteiten hebben nog geen gevolg gegeven aan deze klacht. Test Aankoop betreurt die "buitensporig lange reactietijd" en zal een dringende herinnering sturen.