Test-Aankoop eist opschorting First-uitkoopactie Ethias

door
Belga
Leestijd 2 min.

Test-Aankoop wil dat verzekeraar Ethias zijn nieuwste uitkoopactie voor de overgebleven First-klanten opschort. De consumentenorganisatie wil dat Ethias meer duidelijkheid brengt over de partners met wie onderhandeld wordt over een verkoop van de First-portefeuille. Anders kopen ze een kat in een zak, klink het. Ethias maakte bekend dat het besprekingen is begonnen met buitenlandse spelers over de verkoop van zijn First-portefeuille. De klanten die daar voor 2003 op intekenden, kregen een levenslange garantie van gemiddeld meer dan 3 procent rente. In een klimaat van lage rentes is zoiets echter onhoudbaar en Europa eiste dan ook dat Ethias het product stop zou zetten.

Het aantal contracten werd al gereduceerd van meer dan 165.000 naar 12.000. Om zich helemaal van de First-molensteen te ontdoen, onderhandelt Ethias nu met buitenlandse geïnteresseerden. Als de First-rekeningen naar het buitenland verhuizen, vervalt echter de Belgische garantie op de tegoeden tot 100.000 euro. Een buitenlands stelsel is dan van toepassing, op voorwaarde dat het bestaat.

Ethias geeft klanten nu nog eens tot 7 juli de tijd om hun rekening af te sluiten, met een premie van 25 procent op de waarde van het contract. Het is al de zevende uitkoopactie. Test-Aankoop wil echter dat ze opgeschort wordt, en wel omwille van de onzekerheid rond het garantiestelsel. "De klanten weten op het moment dat ze moeten kiezen niet of hun geld zal toevertrouwd worden aan een verzekeraar met een goede reputatie en gezonde financiën, noch of ze in het geval van een faillissement een adequate bescherming zullen genieten", luidt het.

Test-Aankoop wil dat de FSMA, verantwoordelijk voor de consumentenbescherming bij financiële diensten, zich ook uitspreekt over de betrouwbaarheid van de overnemers(s). Ook Kris Peeters wordt geïnterpelleerd. "Test-Aankoop wil maximale garanties zodat klanten met een First-rekening in staat zijn de beste keuze voor hun situatie te maken (de premie van 25 procent aanvaarden of de rekening houden)."

Een woordvoerder van Ethias zegt de oproep van Test-Aankoop nog niet te hebben ontvangen, maar zegt dat de verzekeraar "niemand in de ene of de andere richting wil sturen". "Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat het interessantst is", zegt ze. "We proberen zo transparant mogelijk te zijn en zo vroeg mogelijk te communiceren, maar de onderhandelingen zijn nu eenmaal nog niet rond."

bron: Belga