Terugvinden van identiteitskaart niet melden, kan lastige gevolgen hebben

Terugvinden van identiteitskaart niet melden, kan lastige gevolgen hebben

Wie zijn gestolen of verloren identiteitsdocumenten terugvindt, moet dat aan de politie of op het gemeentehuis melden. Als de eigenaar dit nalaat of vergeet te doen en het document opnieuw gebruikt, kan hij "in een lastig parket" komen, waarschuwt de politie donderdag. In de zomermaanden heeft de federale politie 167 van dergelijke meldingen ontvangen. Bij een aangifte van verlies van een identiteitsbewijs via Docstop, bij de bevolkingsdienst van de gemeente of bij de politie wordt dit nationaal én internationaal geseind voor inbeslagname. "Dat kan vervelende gevolgen hebben wanneer je het document weer gebruikt en in het binnen- of buitenland gecontroleerd wordt", zegt de federale politie in een mededeling.

De directie van de internationale politiesamenwerking van de federale politie ontving dit jaar al 287 dergelijke meldingen uit het buitenland, waarvan 167 in de zomermaanden.

"Deze mensen konden na grondige verificatie van hun identiteit en na de nodige administratieve rompslomp hun reis voortzetten. Onvermijdelijk leidt dit tot tijdverlies! Want bij twijfel van de identiteit wordt het document in beslag genomen, waardoor de houder zich moet aanmelden bij de Belgische ambassade van het land waar hij of zij zich op dat moment bevindt, alvorens verder te kunnen reizen", legt de politie uit. Ze voegt eraan toe dat verscheidene Belgen "hierdoor minstens hun vlucht hebben gemist".

bron: Belga