Terreurverdachte Salah Ghemit overgeleverd aan België

Terreurverdachte Salah Ghemit overgeleverd aan België

Terreurverdachte Salah Ghemit is vorige week vrijdag door Frankrijk aan België overgeleverd. Dat melden Het Nieuwsblad en La Capitale en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen. De man wordt ervan verdacht dat hij een aanslag plande, samen met de broers Mohamed, Akim en Khalid Saouti. Bovendien leggen DNA-sporen een link met de overval op de Brusselse antiquair Witmeur, in mei 2017. Franse en Belgische speurders kwamen op 5 juli 2017 in actie om een terreurcel op te rollen waarvan vermoed werd dat die vergevorderd was in de voorbereiding van een nieuwe terreuraanslag. Bij de actie stootte de politie op een heel arsenaal wapens en munitie, alsook onder meer uniformen van politie en de civiele bescherming.

In Frankrijk werd de 42-jarige Salah Ghemit opgepakt, een man met een zwaar crimineel verleden die geradicaliseerd zou zijn, en in België vlogen de broers Akim en Khalid Saouti in de cel. Beiden zijn broers van Saïd Saouti, het kopstuk van motorbende Kamikaze Riders die in oktober 2016 tot 6 jaar cel werd veroordeeld voor terrorisme.

Uit het onderzoek bleek dat Ghemit en de broers Saouti regelmatig telefonisch contact hadden en dat er minstens één ontmoeting was in het Brusselse. Speurders beschikken immers over videobeelden waarop te zien is hoe Ghemit samen met Akim Saouti de garagebox bezoekt waar de wapens gevonden werden.

Op die wapens blijkt nu het DNA te zitten van de Brusselse antiquair Jean-Pierre Witmeur. Die werd op 12 mei 2017 het slachtoffer van een gewelddadige overval in zijn winkel in de Magdalenasteenweg. De man werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht, waar hij uiteindelijk overleed op 12 december 2017.

bron: Belga