Terreurverdachte Ossama Krayem ging op verkenning in Schiphol

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Zweed Ossama Krayem (24), een van de vermoedelijke leden van de terreurcel achter de aanslagen in Brussel en Parijs, heeft op de luchthaven van Schiphol een verkenningsopdracht uitgevoerd. Dat verklaarde hij in zijn verhoren, zegt een bron dichtbij het onderzoek. Het was al langer bekend dat Krayem, samen met een andere terreurverdachte, Tunesiër Sofian Ayari (27), enkele uren voor de aanslagen in Parijs naar Schiphol was gereisd. Maar tot nu toe was het gissen waarom. Nu is er dus mogelijk meer duidelijkheid.

Krayem gaf tijdens verhoren in oktober en november aan de Belgische politie toe dat hij als opdracht had om naar Schiphol te reizen om er "kluizen te vinden die voldoende groot waren om er wapens, explosieven of geld te bewaren". "Hij wandelde er ongeveer twee uur rond zonder er kluizen te vinden en vertrok weer", zegt de bron dichtbij het onderzoek.

Krayem, die geboren werd in Zweden als kind van Syrische vluchtelingen, werd op 8 april in Brussel opgepakt. Sindsdien zit hij in ons land in de cel. Hij werd gefilmd toen hij kort voor de aanslag op de Brusselse metro vluchtig enkele woorden uitwisselde met Khalid El Bakraoui, de dader van de aanslag. Ayari werd opgepakt samen met Salah Abdeslam, de enige overlevende van het commando van 13 november 2015 in Parijs, op 18 maart in Molenbeek.

Na de aanslagen van 22 maart in Brussel werd een laptop gevonden in de buurt van een safehouse van de jihadi's in Schaarbeek. In de laptop stond een mapje "13 november" waarin op hun beurt verschillende andere mapjes te vinden waren die leken te verwijzen naar verschillende commando's en doelwitten. Een ervan noemde "Groep Schiphol".

"We onderzoeken nog steeds wat de plannen voor Schiphol inhielden", zegt de bron dichtbij het onderzoek. "Misschien wilden de terroristen er een aanslag plegen of het als uitvalsbasis gebruiken." Het Belgisch federaal parket geeft geen commentaar op concrete elementen uit het onderzoek.

bron: Belga