Terreurverdachte mag overgeleverd worden aan Frankrijk maar moet straf in België uitzitten

Hamza Attou (21), één van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs, mag aan Frankrijk worden overgeleverd om daar terecht te staan, maar enkel op voorwaarde dat de man nadien een eventuele straf in België mag komen uitzitten. Dat heeft de Brusselse raadkamer donderdag beslist, zo meldt de advocate van de man. Attou, die Salah Abdeslam na de aanslagen in Parijs ging ophalen, wordt in Frankrijk voorlopig enkel verdacht van heling van misdadigers, een misdrijf waarvoor hij zes jaar cel riskeert. Hamza Attou werd opgepakt op zaterdag 14 november, samen met Mohamed Amri (27). Volgens hun advocaten werden de twee mannen in de nacht van 13 op 14 november opgebeld door Salah Abdeslam, die zich op dat moment in Parijs bevond en hen vroeg hem te komen halen. De twee reden naar Parijs en reden vervolgens terug naar Brussel met Abdeslam aan boord. Op de terugweg werden ze tot driemaal toe gecontroleerd door de Franse politie maar niet tegengehouden.

Beide mannen werden door de onderzoeksrechter in België in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep en voor 131 moorden in een terroristische context. Het Franse gerecht vaardigde eind april Europese aanhoudingsbevelen (EAB) uit tegen de twee, alsook tegen Mohamed Bakkali en Ali Oulkadi, twee andere verdachten in het dossier.

Uit dat EAB blijkt dat Frankrijk Attou, minstens voorlopig, enkel verdenkt van heling van misdadigers en niet van terroristische moorden. Attou verzette zich tegen zijn overlevering maar de raadkamer heeft daarvoor nu toch groen licht gegeven, weliswaar op voorwaarde dat Attou zijn eventuele straf in België zou komen uitzitten.

Wanneer de beslissing valt over de overleveringen van Amri, Bakkali en Oulkadi, is nog niet duidelijk.

bron: Belga