Terreurorganisatie IS meldt dood van zijn woordvoerder

Terreurorganisatie IS meldt dood van zijn woordvoerder

De extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat IS heeft de dood van zijn woordvoerder Aboe Mohammed al-Adnani in de Syrische provincie Aleppo gemeld. Onder meer via een IS-spreekbuis als het persbureau Amaq luidde het dat sjeikh Aboe Mohammed al-Adnani zich "na een lange reis bekroond met offers bij de rangen van de martelaars en helden heeft gevoegd bij het verdedigen van de islam en het bestrijden van de vijanden van God".

De man is volgens IS omgekomen in de noordelijke Syrische provincie Aleppo, toen hij daar "militaire operaties overzag" en waar er hevige gevechten zijn tussen meerdere actoren in het kader van het bloedige conflict in Syrië.

Uit onafhankelijke bron was het bericht nog niet te verifiëren.

Al-Adnani is één van de beruchtste namen onder de jihadisten. Hij stond bekend omwille van zijn heftige oproepen tot aanvallen op Arabische en westerse doelwitten. Hij was het ook die in de zomer van 2014 in een audioboodschap het "kalifaat" van Islamitische Staat uitriep en IS-leider Aboe Bakr al-Bagdadi tot "kalief" verhief. Zijn precieze leeftijd is onbekend.

De VS hebben vijf miljoen dollar op zijn hoofd gezet. De voorbije maanden hebben de soennitische extremisten al meerdere leiders verloren.

bron: Belga