Terreuraanslagen Christchurch - Ankara onderzoekt verblijf van schutter in Turkije

Terreuraanslagen Christchurch - Ankara onderzoekt verblijf van schutter in Turkije

De vermoedelijke dader van de aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch, waarbij 49 mensen omkwamen, is verschillende keren naar Turkije gereisd. Dat melden de Turkse autoriteiten, die een onderzoek hebben geopend om te weten te komen wat de man in Turkije deed en met wie hij in contact kwam. De vermoedelijke dader, een extreemrechtse Australiër, "is verschillende keren naar Turkije gereisd en heeft gedurende een lange periode in het land verbleven", aldus een hoge verantwoordelijke, zonder details te geven over de data en de frequentie van zijn reizen.

"We denken dat hij vanuit Turkije mogelijk ook naar andere landen is gereisd in Europa, Azië en Afrika. We zijn aan het onderzoeken welke verplaatsingen hij heeft gedaan en welke contacten hij heeft gehad in het land", zegt de bron.

Volgens Turkse media heeft de man in het "manifest" dat hij verspreidde bedreigingen geuit aan het adres van Turkije. Op de laders van zijn wapens had hij bovendien data geschreven van militaire nederlagen van het Ottomaanse Rijk. Hij zou ook verklaard hebben dat de Hagia Sophia-basiliek, die tijdens het Ottomaanse Rijk werd omgevormd tot moskee en nu dienstdoet als museum, "ontdaan zou worden" van zijn minaretten.

Turkije heeft de aanslagen in Nieuw-Zeeland met klem veroordeeld. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu haalde zelfs uit naar "onverantwoordelijke politici die haat zaaien tegen moslims".

Eerder kondigden de Bulgaarse autoriteiten ook al aan dat ze onderzoeken waarom de vermoedelijke dader in november 2018 in Bulgarije verbleef.

bron: Belga